Le Tréport, lokroep van de zee

Niet ver van de baai van de Somme, aan de monding van de Bresle, liggen drie zustersteden die geknipt zijn voor een weekendje weg.

Le Tréport en haar twee zustersteden – Eu en Mers-les-Bains – bereik je via de Autoroute des Estuaires die je verlaat in Abbeville. De drie steden liggen op nog geen 5km van elkaar, aan de monding van de Bresle. In deze streek, waar de Opaalkust en de Albasten Kust elkaar beloeren, vervaagt de grens tussen Haute-Normandie en Picardie.

Le Tréport, dat ’s nachts feeëriek verlicht is, lijkt even onweerstaanbaar als het gezang van een sirene. De stad ligt tegen de steile kliffen aan, tegenover een kleine vissershaven. Uiteraard is er een vismarkt en op het einde van de pier staat een vuurtoren. In de quartier des Cordiers – genoemd naar de vissers die zich geen netten konden veroorloven en dan maar visten met lange touwen met haken – valt het strakke stratenpatroon op. De wijk nestelt zich aan de voet van de eerbiedwaardige kabelbaan, in 1908 ingehuldigd en in 2006 in eer hersteld. Vier kabelwagentjes brengen de toeristen dwars door de rotsen naar de top, waar een grandioos uitzicht en fantastische wandelingen wachten.

Het middeleeuwse deel van Le Tréport vlijt zich tegen de kliffen aan. Mis in geen geval de Musoir, het havenhoofd, en kijk van hieruit op naar de Eglise Saint-Jacques du Tréport, een subliem historisch monument uit de 14de en 16de eeuw en ooit de tegenhanger van de beroemde Mont-Saint-Michel. Het lager gelegen Musée du vieux Tréport heeft een onderkomen gevonden in het voormalige stadhuis en een oude, in de krijtrotsen uitgehakte gevangenis. Naast de boogpoort uit de 16de eeuw prijkt een reusachtig fresco, dat vertelt wat het vissersbestaan vroeger inhield. Het museum is een compact labyrint van geschiedenis en cultuur. Alles komt hier aan bod: de schipbreuken, het rapen van strandkeien (ooit een broodwinning), de scheepstimmerwerf, het roken van de vis.

Te land...

Het oude stadscentrum van Le Tréport lijkt een grandioos schilderij dat in de loop van de dag ontelbare malen anders wordt ingekleurd. Maar als je op de zeedijk drie stappen naar rechts zet, ben je meteen in Mers-les-Bains, een badplaats waar zo’n 600 fraaie belle époquevilla’s met gekleurde keramiektegeltjes de zeedijk en de binnenstad hebben ingepalmd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er heel wat verwoest, maar men heeft ze identiek heropgebouwd. Het resultaat is prachtig en harmonieus. Tegenover de villa’s glinstert ’s zomers een wit keienstrand onder een blauwe hemel. De strandcabines, braaf in het gelid en met de immense witte kliffen op de achtergrond, maken het vakantieplaatje compleet. Deze kleine zusterstad van Le Tréport ademt belle époquecharme, waardoor het prettig flaneren is in de smalle straatjes. Sommige daarvan sluiten aan op het jaagpad langs het kanaal, dat naar zee leidt.

Nog geen 2km verder ben je al in Eu. In de meanders van de Bresle ligt het indrukwekkende Château d’Eu, de voormalige residentie van koning Louis-Philippe. Kuier door de tuinen die naadloos overvloeien in een bos met eeuwenoude beuken en geef je ogen de kost in het woongedeelte, het museum en het theater: het Château d’Eu is een adembenemend staaltje Frans erfgoed. Iets verderop, in een met kasseien geplaveid steegje, leunt een kapel met een gevel in baksteen en natuursteen tegen het jezuïetencollege aan. Loop er even binnen, want de kapel kan bogen op elegante standbeelden in marmer.

... en ter zee

De zustersteden van Le Tréport verkend? Geef dan toe aan de lokroep van de zee en keer terug naar de haven. Hier kan je aan boord gaan van de Eden of de Eros voor een tochtje langsheen de kustlijn en de fonkelende kliffen met hun jadegroene kroon. Veel excursies – over zee of over land – gaan richting de baai van de Somme. Die is dan ook vlakbij en begint waar de kliffen ophouden, nauwelijks 30km verderop. De baai van de Somme behoort tot de tien beroemdste bezienswaardigheden van Frankrijk. Een rijk ecosysteem en zo betoverend mooi dat je er nooit genoeg van krijgt.

TEKST & FOTO’S CAMILLE JS / PEPITE PHOTOGRAPHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content