© WIM KEMPENAERS

Luc Sempels speelt op brandveilig

Een reizende theatervoorstelling voor kinderen over brandgevaar in huis. Daar werkt Luc Sempels (56), 31 jaar vrijwilliger bij de brandweer, aan. “Ik leid al jaren geregeld kinderen rond in de brandweerkazerne. We leggen hen de werking van de brandweer uit, leren hen waar ze moeten op letten als ze de alarmcentrale bellen, maar het blijft theoretisch.” Zelf conciërge in de gemeentelijke evenementenhal, woonde Luc er geregeld schoolvoorstellingen bij. “Er bestaan voorstellingen over pesten, verkeersveiligheid, milieu,... Knap hoe theatermakers die thema’s aanpakken. Ik speel zelf ook toneel en het idee groeide om een kindervoorstelling te maken over brandveiligheid.”

Op een paar dagen schreef Luc het scenario en bouwde hij een opklapbaar decor. Op een eerste try-out voor brandweerlui, leerkrachten en acteurs kreeg hij 45 minuten lang feedback. “Ik ben naar huis gereden en heb mijn toneelstuk volledig herschreven.” Intussen speelde hij zijn voorstelling ‘Gevaren in huis’ voor een volle zaal kinderen uit het derde leerjaar. “Het stuk begint met een luisterspel over een interventie, waarbij ik Tuur uit een brand red. Ik vertel dat je bij een brand op de grond moet gaan liggen omdat daar de meeste zuurstof is en dat je lawaai moet maken zodat de hulpdiensten je horen. Daarna overloop ik per kamer welke gevaren er schuilen. Ik betrek de kinderen bij de voorstelling, laat beelden zien van wat ik bedoel. Dan blijft de boodschap beter hangen, denk ik.”

“Na de voorstelling vertelden enkele kinderen thuis dat er rookmelders moeten komen en dat smartphones vanaf nu enkel nog overdag mogen worden opgeladen. Daar doe ik het voor, natuurlijk.” De komende maanden wil Luc zijn show nog wat verfijnen. Daarvoor gaat hij in zee met een regisseur en een ex-schooldirecteur. “Het moet goed zitten. Als ouders de verhalen van hun kinderen over brandweerman Luc beu zijn gehoord, dan heb ik mijn doel bereikt,” lacht Luc.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content