© frank bahnmüller

Luc verbouwde een vliegtuig tot B&B

Limburger Luc Degens (55) stond op een boogscheut van zijn pilotendiploma toen op 11 september 2001 twee vliegtuigen zich in het WTC in New York boorden. “Ik ben maar tot mijn 14 naar school geweest, maar wilde absoluut vliegen. Ik slaagde voor de opleiding tot piloot van kleine vliegtuigen en heb jaren als hobbypiloot gevlogen. Maar ik wilde er mijn beroep van maken, dus studeerde ik verder. Ik zou net mijn laatste proeven afleggen toen 9/11 gebeurde en iets later ook Sabena failliet ging. Ik wist dat ik heel moeilijk aan de slag zou geraken als piloot en heb mijn boekentas op zolder gegooid. Ik heb sindsdien ook nooit meer in een cockpit gezeten.”

Ondanks die teleurstelling is de liefde voor vliegtuigen altijd gebleven. Nadat hij de oude stal in zijn tuin had omgevormd tot vakantiewoning, rijpte het idee om een vliegtuig om te bouwen tot een unieke B&B. Hij kon in Polen een oud ambulancevliegtuig, type Annushka, op de kop tikken. “De buitenkant liet ik ter plaatse restaureren. Ondertussen moest ik aan de nodige vergunningen geraken. Dat heeft me uiteindelijk nog meer energie gekost dan de hele renovatie”, vertelt Luc. In december 2020, in volle coronaperiode, kwam het vliegtuig aan in Bilzen. Nog eens acht maanden later had Luc het omgebouwd tot een B&B met bed, tafeltje, sfeervolle verlichting en de originele cockpit waar je de luchtverkeersleiding aan het werk kan horen. Op het terrein ook een badkamer, een houtgestookte hot tub en een gezellig hoekje waar je kan barbecueën. Alles in de sfeer van de luchtvaart.

De meeste bezoekers willen een bijzondere nacht doorbrengen. Maar ik krijg ook luchtvaartspecialisten over de vloer. Luc Degens

“De meeste bezoekers willen een nacht op een bijzondere plek doorbrengen. Maar soms krijg ik echte luchtvaartspecialisten over de vloer. Zo deed ik eens mijn hele uitleg aan een man die een F16-piloot bleek te zijn. Ik stond met mijn mond vol tanden. Maar hij stelde me gerust en zei dat hij me op geen enkele fout had betrapt”, lacht Luc, die inmiddels aan zijn volgende project is begonnen. Een oude Starfighter F104-G van het Belgische leger. “Die restaureer ik helemaal zelf en ik heb er grootse plannen mee.”

air-bilzenn.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content