
Marie-Monique was buddy van Oekraïens gezin
De meeste mensen deugen, dat heeft Marie-Monique Descrevel (71) het afgelopen jaar meer dan eens ondervonden. Als actieve vrijwilliger in Koksijde – in de kerk, als erfgoedgids, in het vaccinatiecentrum,... – werd ze vorig jaar uitgenodigd op een informatieavond i.v.m. de opvang van Oekraïense gezinnen. “De gemeente was op zoek naar buddy’s, mensen die gezinnen die in Koksijde zouden worden opgevangen praktisch konden begeleiden. Ik was wat terughoudend, ik ben niet zo goed in administratie. Toen mijn man zei dat hij zou helpen, zette ik de stap. Je ziet die beelden van de oorlog op tv. Ik heb kleinzonen die de leeftijd hebben van de dochters van het gezin dat wij hebben geholpen. Als hier oorlog uitbreekt, zou ik blijven, maar ik zou wensen dat een lieve oma mijn schoondochter en kleinkinderen zou opvangen.”
De ontmoeting met Anna en haar dochters heeft mijn leven veranderd. Marie-Monique Descrevel
“Mijn eerste ontmoeting met Anna en haar drie dochters zal mij altijd bijblijven. Dat heeft mijn leven veranderd. Ze sprak gelukkig perfect Engels, waardoor we goed konden communiceren. De gemeente voorzag accommodatie, voor al de rest moesten wij helpen. Het eerste was hun identiteitspapieren in orde brengen. Dan besef je wat het betekent om een vluchteling te zijn. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Zonder begeleiding is het bijzonder moeilijk om verzekeringen af te sluiten of een bankrekening te openen. Maar we zijn ook samen gaan winkelen om hen wegwijs te maken in de producten. Door mijn vrijwilligerswerk heb ik een groot netwerk dat ik kon aanspreken. Zo kon de jongste dochter meteen na Pasen naar de lagere school. En de pastoor, die ook directeur is van de hotelschool, heeft Anna’s echtgenoot die later aankwam, spontaan een job aangeboden. Anna is intussen receptionist van het hotel. Dat heeft mij enorm geëmotioneerd, dat zoveel mensen hen al die kansen geven.”
Intussen beschouwt Marie-Monique zichzelf niet langer als buddy, maar als vriend van het gezin. “Anna is sowieso een heel zelfstandige vrouw. Nu sturen we elkaar af en toe berichtjes – in het Nederlands! – en we helpen elkaar zoals vrienden elkaar helpen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier