© WIM KEMPENAERS

Mark Dedrie maakt vogels in brons

“Elke vogel die mij fascineert, komt in aanmerking om er een beeld van te maken. Maar mensen zien het liefst herkenbare dieren. Daar hangen verhalen aan vast. Onlangs kocht een moeder een van mijn roodborstjes voor haar zoon. Vroeger kwam er altijd een roodborstje voor hun raam zitten en de zoon was daar als kind erg mee begaan. Dat vogeltje was iets wat moeder en zoon verbond, een mooie herinnering.”

Als kind al zat Mark Dedrie (56) graag in de volière bij vrienden thuis. Maar voor hij er kunstwerken van ging maken, was hij jarenlang bronsgieter voor collega-kunstenaars. Als hobby ontwierp hij wel eens een beeld. Pas toen hij een ontwerpwedstrijd won, begreep hij dat hij van zijn beelden zou kunnen leven. In de loop der jaren evolueerde hij van abstracte beelden naar bijna uitsluitend vogels. “Om een beeld van twee zwanen te maken, heb ik een boot gehuurd en ben ik dagen gaan varen. Uit de vele foto’s die ik toen nam, heb ik er twee gekozen die ik mooi vond qua positie. Een taxidermist, die toevallig zwanen in huis had, heeft ze exact zo nagemaakt dat ik mijn beeld kon boetseren naar een 3D-voorbeeld.” Zo gaat Mark Dedrie meestal te werk. De sokkels zijn minutieus gekozen houten stronken of palen die hij in de natuur of bij een boer vindt.

Dit jaar werd Mark Dedrie als eerste Belg ooit geselecteerd voor de Art and Animal Museumshow, een prestigieuze expo met de beste dierenkunstenaars. In oktober trekt hij naar Florida om de expo te bezoeken en de andere kunstenaars te ontmoeten. “In Amerika kijken ze anders naar wildlifekunst. Ik ben trots en benieuwd.” Het volgende land dat Dedrie met zijn vogels wil veroveren, is Dubai, waar in 2020 de wereldtentoonstelling plaatsvindt. “Ze zijn daar zot van valken. Het zou fantastisch zijn om mijn valkenbeelden daar tentoon te stellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content