Met een oude zeilklipper op de Oosterschelde

Tekst: Gilda Benjamin – Ann Heylens

Mijn schoonfamilie heeft de gewoonte één keer per jaar de drie generaties te verzamelen voor een weekenduitstap. Niet zo evident om voor een groep van toch al snel twintig mensen van uiteenlopende leeftijd een geschikte bestemming te vinden. Zo kwam het dat wij ons op een zonnige ochtend in mei voor de jaarlijkse afspraak naar Zierikzee begaven. In het lieflijke Zeelandse stadje ligt de 19de eeuwse zeilklipper De Nieuwe Maen aangemeerd. Twee dagen lang helemaal voor ons. Gelukkig varen Peter van Veen en Majella van Schalk mee. De ervaren zeilers zijn onze gastheer en gastvrouw, al verwachten ze straks wel dat we de zeilen helpen hijsen.

Scoutsgevoel

We moeten een wat akelig klein laddertje op de kade afdalen gevolgd door een stevige sprong om ons weekendverblijf te bereiken. Het oude vrachtschip is in de jaren tachtig omgebouwd tot passagiersschip en er zijn slaapplaatsen voor achttien mensen. Dat volstaat, want sommige familieleden verkiezen een hotelkamer in Zierikzee. De veeleer krappe kajuiten vergen nu eenmaal een wat avontuurlijke instelling. Ze zijn bestemd voor twee of vier personen. Er is een wastafel, maar de douche bevindt zich op de gang en moet dus gedeeld. Grote luxe is het op zo’n zeilklipper natuurlijk niet. Ik ben blij dat het weer iedereen toelaat een plekje in de zon te zoeken op het ruime dek.

De zeilklipper heeft zich intussen op gang getrokken. We maken een lus op de Oosterschelde. Aanvankelijk met de motoren aan, want het is windstil. Wanneer er na de middag toch voldoende wind is, worden de sterkste spierbundels opgetrommeld om de zeilen te hijsen. Het is werkelijk een verademing wanneer de motoren uitgaan en de stilte over de Oosterschelde neerdaalt, enkel onderbroken door het gekrijs van meeuwen.

Voor de catering kan een beroep gedaan worden op de bemanning. Maar om het scoutsgevoel compleet te maken, kookt ieder om de beurt zelf. Wij hebben geluk. Ons is het vieruurtje toegewezen.

Familiespirit

Wanneer we in de vooravond opnieuw aanleggen in Zierikzee, is er nog ruim de tijd om het stadje te verkennen. Het is klein maar heeft een authentiek karakter en loont zeker de moeite.

Op zondag is het weer zo mogelijk nog stralender. Deze keer brengt De Nieuwe Maen ons naar de Stampersplaat, een broedplaats in het Grevelingenmeer waar we van boord gaan voor een wandeling. In de vroege namiddag zijn we weer in de thuisbasis én krijgen we te horen dat we zelf het schip moeten schoonmaken. Gelukkig zijn we met velen en gaat het snel. Een zeiltochtje met De Nieuwe Maen bevordert in elk geval de familiespirit.

Nieuwe Maen Charters. Contact: Gaby Koomen, ’t Luitje to 2 aan boord Nieuwe Maen. Info: tel. 0031 647 11 69 98,

info@nieuwe-maen.nl of

www.nieuwe-maen.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content