© ISTOCK

Mijn hond loopt altijd weg!

Of je hond nu de benen neemt terwijl je met hem wandelt of thuis ontsnapt via een deur die is blijven openstaan, voor het baasje blijft het schrikken. Dat je reu op zoek gaat naar een loopse teef of andersom, is uiteindelijk de minst voorkomende reden. Wat je trouwe viervoeter vooral aanzet om weg te lopen, is te weinig wandelen. De meeste honden krijgen immers bitter weinig lichaamsbeweging en zien weglopen als een manier om al hun opgehoopte energie kwijt te spelen. Pas uren later, wanneer ze al die overtollige energie eindelijk hebben opgebruikt, komen ze uitgeput weer aangesloft.

Andere honden, die wel elke dag worden uitgelaten, leggen steeds hetzelfde parcours af. En dat vinden honden saai. Dus durven ze weleens weglopen om andere horizonten te verkennen. In beide gevallen los je het wegloopprobleem op door vaker of langer met je hond te wandelen en meer variatie in de wandelroute in te bouwen. Want als je hond mag kiezen tussen een wandeling met of zonder baasje, dan zal hij altijd voor de eerste optie gaan!

Een andere oorzaak die je minder in de hand hebt, is het jachtinstinct van sommige honden of hondenrassen. Tenzij je aan de rand van een bos woont, zal je hond er tijdens een wandeling plots vandoor gaan, krachtig snuivend, zijn neus tegen de grond gedrukt of met de blik op de prooi die hij heeft gespot. Jaagt je viervoeter eerder voor zijn plezier dan omwille van zijn instinct, dan kan je hem proberen tegen te houden door hem tijdig terug te roepen. Heeft hij echter een groot jachtinstinct, dan kan je alleen maar wachten tot hij terugkeert. Maar geen paniek! Jachthonden hebben een uiterst goed ontwikkelde reukzin, waarmee ze in alle omstandigheden de weg terugvinden.

JULIE WILLEMS, GEDRAGSTHERAPEUTE
JULIE WILLEMS, GEDRAGSTHERAPEUTE© GUY PUTTEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content