“Mijn huid kan niets meer verdragen!”

Een branderig gevoel, een trekkend of jeukend velletje... steeds meer mensen hebben last van een hypergevoelige huid. De oorzaak is eenvoudig: onze levensgewoonten zijn totaal anders dan pakweg vijftig jaar geleden. En daar kunnen we wel degelijk iets aan doen!

Of u nu een droge of vette huid hebt, iedereen – man of vrouw – kan geconfronteerd worden met een overgevoelige huid. Toch blijken vrouwen met een lichte, matte en fijne huid er doorgaans vatbaarder voor te zijn. Vaak trekken ze meteen naar een huidspecialist omdat ze denken dat ze allergisch zijn voor iets. “Maar een gevoelige huid is niet hetzelfde als een allergische huid”, verduidelijkt dermatologe Hélène Binet. “De kans is groot dat een allergische huid overgevoelig is. Maar omgekeerd wordt een overgevoelige of hyperreactieve huid niet noodzakelijk allergisch. Gelukkig maar!”

Er zijn verschillende factoren die de tolerantie van de huid kunnen verminderen, zoals milieufactoren (vervuiling, zon, airconditioning, plotselinge temperatuurschommelingen,...), stress, emoties, vermoeidheid, tabak, voeding, hormonale factoren, maar ook slechte gewoonten op het gebied van hygiëne en cosmetica die perfect afgeleerd kunnen worden.

Een bekende factor die kan leiden tot een gevoelige huid en waartegen we ons dus moeten beschermen, is de zon. Maar er zijn er nog...

Dr. Binet: Ik noem hard water als één van de belangrijkste oorzaken. Tegenwoordig bevat water steeds meer kalk, wat zeer slecht is voor onze huid. Wanneer je aan zee of in het buitenland verblijft, zul je zien dat je huid er beter uitziet, omdat het water er zachter is. Om dat probleem op te lossen, kun je een waterverzachter installeren. Ook het gebruik van zeep, een basisch reinigingsmiddel, is allesbehalve goed voor de huid. Je gebruikt beter een wasgel, dermatologische zeep of mijn favoriete product: een micellaire reinigingslotion. Hiermee kun je make-up en andere onzuiverheden snel en in één beweging verwijderen, zonder water van de kraan te moeten gebruiken. Een alternatief is een zachte en hypoallergene reinigings-lotion voor het gelaat en de ogen.

Ook de milieuvervuiling heeft ongetwijfeld een negatieve invloed op onze huid, alleen weten we nog niet in welke mate. Wel staat vast dat ze meer de luchtwegen aantast dan de huid.

Wat is de invloed van cosmetica op onze huid?

Door voortdurend andere producten op de huid aan te brengen, kunnen geleidelijk aan overgevoeligheidsproblemen optreden, soms pas tien jaar nadien. Hoe meer verschillende moleculen je op je huid aanbrengt, hoe groter de kans dat je voor één van hen overgevoelig wordt. Dagcrèmes, nachtcrèmes, reinigingsproducten, maskers, peelings en staaltjes... we brengen tegenwoordig ongelooflijk veel verschillende producten aan, waarvan sommige irriterende bestanddelen bevatten, zoals derivaten van vitamine A en fruitzuren (zogenaamde AHA’s). Ik raad dan ook aan, de dagelijkse schoonheidsroutine zo eenvoudig mogelijk te houden. Als je een product vindt dat bij je huidtype past, blijf er dan bij. Als je dat wenst, kun je in de zomer de lichte versie en in de winter de rijke versie van dezelfde crème gebruiken.

Verder vermijd je beter alles wat de huid fijner maakt of aantast, zoals korrelige peelings of scrubs met fruitzuren, die de hoornlaag aantasten en de natuurlijke bescherming van de huid verminderen.

Dit is niet alleen goed voor het gelaat, maar ook voor de handen en het decolleté? Winter en zomer?

Ik raad mijn patiënten altijd aan om handschoenen te dragen zodra het koud wordt, zelfs al hebben ze (nog) geen last van koude handen. In de winter kunnen sommige mensen immers problemen krijgen met uitslag (zoals eczeem) of huidreacties op de rug van de handen. In de zomer moeten we onze huid dan weer beschermen tegen zout zeewater, de zon en airconditioning.

Is het bewezen dat de huid gevoeliger wordt met de leeftijd?

Tijdens de menopauze veroudert de huid sneller door de plotselinge verlaging van het oestrogeengehalte. De huid verslapt en wordt droger en fijner, waardoor ze minder aangenaam aanvoelt. De huid bevat plots ook minder ceramiden (zeg maar: het cement tussen de cellen), wat leidt tot een slechtere cohesie van de hoornlaag. Maar een droge en ietwat ruwe huid is ook brozer dan een dikke, en laat dus gemakkelijker irriterende bestanddelen door.

Heel wat patiënten raadplegen me voor couperose, een aandoening die vaak erfelijk bepaald is. Of voor acne rosacea, een soort van rode acne (puistjes zonder pus) die meestal op de neusvleugels, rond de mond en soms op de kin voorkomt maar zelden op het voorhoofd, dit in tegen-stelling tot jeugdacne. Het is een vorm van overgevoeligheid van de huid, meestal als gevolg van stress en blootstelling aan de zon, waardoor mee-eters ontstaan, een microbe die we allemaal in de huid hebben. Acne rosacea wordt behandeld met antibiotica. Als je couperose of acne rosacea hebt, vermijd je beter derivaten van vitamine A, AHA’s, retinol,...

In elk van deze gevallen is het raadzaam zo snel mogelijk een arts te raadplegen, voordat zich een overgevoeligheidsprobleem nestelt.

Hoe verzorgen we een gevoelige huid het best?

Breng elke ochtend een goede vocht-inbrengende lotion met UV-filter of een crème met beschermingsfactor 15 of 20 aan. De zon is immers één van de belangrijkste oorzaken van een overgevoelige huid. Mensen die gevoelig zijn voor chemische filters gebruiken beter 100 % minerale filters. Wie last heeft van een atopische huid en geneigd is om eczeem te ontwikkelen, moet absoluut elke irritatiefactor vermijden.

Is het nuttig om voedingssupplementen te nemen?

Ja, hoewel uiteraard niets een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl kan vervangen. Zo kun je bijvoorbeeld af en toe, maar nooit onafgebroken, een antioxidantenkuur volgen of capsules nemen om de huid voor te bereiden op de zon. Let wel op met vitamine A. In tegenstelling tot vitamine B en C wordt vitamine A niet spontaan door het lichaam uitgescheiden en overmaat kan schadelijk zijn voor de lever. Met selenium en Omega 3 en 6 – ideaal voor een droge of atopische huid – loop je geen gevaar op overdosering. Als je wilt, kun je dit zelfs het hele jaar door innemen. Toch is het beter niet te veel voedingssupplementen te combineren en vooraf andachtig de gebruiksaanwijzing te lezen.

Een van de oliën die veel Omega 3 bevatten, is koolzaadolie. Gebruik het in salades en tijdens het koken of neem er elke dag een lepel van. Olijfolie is dan weer rijk aan Omega 6 maar arm aan Omega 3. n

Virginie Draelants

Partner Content