Tomaten laten zich perfect indoor kweken. © Getty Images/EyeEm

Moestuinieren, ook in huis

Je woont in de stad en je hebt zelfs geen balkon, zeg je? Daarom hoef je je nog niet het plezier te ontzeggen van je eigen groenten te kweken, mits je een aantal regels in acht neemt.

Je eigen groenten kweken was nog nooit zo populair. Je beleeft er plezier aan, het is goed voor je gezondheid en voor het milieu. En je zelfgekweekte groenten hebben een pak meer smaak. Meer dan 60% van de Belgen woont in de stad en/of op een appartement. Maar laat dat geen excuus zijn om je een moestuin te ontzeggen. Je kan je niet inbeelden hoeveel voldoening en leuke verrassingen een beetje aarde en wat water geven.

Je kan eraan beginnen volgens de regels van de permacultuur: kies voor niet-verbeterde variëteiten, benut elke vierkante centimeter optimaal, dek af met stro of houtsnippers... En denk vooral goed na voor je begint: een grote vierkante moestuin in het midden van je woonkamer is misschien niet zo’n goed idee. Start gewoon met een paar potten, dat kan al volstaan.

HIEROP MOET JE LETTEN

Voor de ontkieming is de keuken ideaal. Want ook al is die noordgericht, het blijft doorgaans een warme, vochtige plek.

Denk verder dan de keuken of het washok: ga in alle kamers na wat de oriëntatie en de temperatuur is.

Groenten hebben zonlicht nodig om te groeien: minstens zes uur per dag, op enkele uitzonderingen na.

De vensterbank is niet altijd de beste plek. Vensterglas versterkt de zonnestralen waardoor bladeren kunnen verbranden. En als je vensterbank vol staat, kan het raam niet meer open. Je kiest dus beter voor een rekje of plantensteun op wieltjes, vlakbij het raam.

Geef de voorkeur aan planten die zich makkelijk indoor laten kweken, zoals tomaat, paprika, basilicum, goudbes, Oost-Indische kers, citrusvruchten, peterselie, prinsessenboontjes... Courgette en pompoen nemen misschien net iets teveel plaats in.

Hou het ook veilig en denk aan het verkeer als je de vensterbank buiten benut, en aan het stof. Pols ook bij je huisgenoten of ze die groene revolutie in huis wel zien zitten. Wil je het plezant houden, denk dan aan het spreekwoord: haast en spoed is zelden goed! Bij elke vorm van moestuinieren geldt dat je bescheiden moet beginnen en moet evolueren op je eigen ritme, door veel waar te nemen, maar ook door op zoek te gaan naar nuttige tips en je ervaringen online te delen met andere gedreven indoor moestuinierders.

Moestuinieren, ook in huis

Meer lezen?

DE INDOOR MOESTUIN

ZIA ALLAWAY VAN HALEWYCK 14,99 EURO ISBN 9789491853173

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content