© FRANK BAHNMÜLLER

Monica geeft speelse huiswerkbegeleiding

“Uilenspel is het vrijwilligerswerk waar ik naar op zoek was”, zegt een enthousiaste Monica Sandoval Carrillo (57). De vzw helpt kinderen met een leerachterstand. Vrijwilligers geven een uurtje per week schoolse ondersteuning op een speelse manier bij de kinderen thuis. “Het afstandsonderwijs tijdens de coronacrisis heeft een enorme impact gehad op de kinderen en we moeten als maatschappij ons steentje bijdragen. Ik spreek me niet uit over het beleid, maar ik zie wel dat er veel nood is aan ondersteuning. Ik heb zelf geen kinderen meer thuis, ik kan dus makkelijk andere kinderen helpen”, aldus Monica.

“Anouar, het kindje dat ik vorig schooljaar begeleid heb, was blijven zitten in het tweede leerjaar. Zijn juf gaf regelmatig aan wat de werkpunten waren en daar ging ik mee aan de slag. De eerste ontmoeting was spannend. Je komt bij de mensen thuis. Zij laten je binnen in hun intimiteit. Dat is niet min. Je stapt een andere wereld binnen dan de jouwe. Vertrouwen is het sleutelwoord. Je bouwt behalve met het kind ook een band op met de ouders, broertjes en zusjes. Wederzijds respect is daarbij heel belangrijk.”

De vzw Uilenspel staat de vrijwilligers bij met raad en daad en een heuse spelotheek. De insteek is dat je creatief aan de slag gaat met de leerstof. “Dat vind ik een mooie uitdaging. Om de basisprincipes van meetkunde uit te leggen, ben ik met Anouar een pannenkoek gaan eten. Met wat er op tafel lag en wat er in de directe omgeving te zien was, hebben wij aan meetkunde gedaan. Op weg naar huis wees hij me op de meetkundige figuren die hij zag in het straatbeeld. Die eerste aanzet was alvast succesvol”, zegt Monica.

“Een goede toets maakt mij zo trots als een oma. Ik kan wel helpen, maar tenslotte moet het kind het zelf doen. De juf zei me dat vooral Anouars attitude in de klas veranderd is: hij werkt mee, is enthousiast en niet meer zo bang om fouten te maken. Het is fijn om te weten dat ik daartoe heb bijgedragen, maar het mooiste is toch dat het kind vooruit gaat. Daarvoor doe ik het.”

Uilenspel is actief in Gent, Antwerpen, Ronse, Kruisem, Nazareth, Gavere en Sint-Niklaas, uilenspel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content