Mooier met een masker

Van anti-aging, hydraterende en zuiverende maskers tot maskers tegen de schadelijke gevolgen van vervuiling: gezichtsmaskers doen er alles aan om je een gladde huid en een frisse teint te geven.

Met een gezichtsmasker kan je, net als met een serum, heel specifieke problemen aanpakken: een droge huid of een huid die wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken, bijvoorbeeld, maar ook rimpeltjes of huidverslapping, een vale teint en onzuiverheden. Je huid wordt bovendien overstelpt met heilzame bestanddelen die als het ware een beschermend schild vormen.

Hydraterend en anti-aging

Waar komt het vandaan? Verzorgingsmaskers zijn een eeuwenoud schoonheidsgeheim dat vrouwen al generaties lang doorgeven. Denk maar aan Cleopatra en Marie-Antoinette. Maskers op basis van melk, fijngestampte parels, eiwit,... ze worden al eeuwen gebruikt om een frisse teint te behouden. Ook in 2016 zijn gezichtsmaskers nog altijd populair, al is het aanbod intussen veel ruimer geworden, beter wetenschappelijk onderbouwd en op basis van hedendaagse – maar nog steeds natuurlijke – ingrediënten: plantaardige oliën, honing, aloë vera, glycerol, kalmerend bloemenwater.

Hoe breng je het aan? Breng dit soort crèmemasker één keer per week aan op je hele gelaat en je hals. Vermijd daarbij wel je oogcontouren. Het spreekt voor zich dat je dit masker ook mag bovenhalen wanneer nodig, bijvoorbeeld na het sporten of nadat je je haar hebt gewassen of gekleurd, wat je huid vaak een trekkerig gevoel geeft. Breng het masker in elk geval aan op een perfect gereinigde huid en doe dat bij voorkeur ’s avonds. Zo blijft het de hele nacht inwerken. Spoel het niet af: veeg gewoon het overtollige product weg met een wattenschijfje.

Zuiverend

Waar komt het vandaan? Oorspronkelijk diende een zuiverend masker – op basis van witte of groene klei – om een probleemhuid te zuiveren: een jonge huid met neiging tot acne, bijvoorbeeld. Vandaag stellen we echter vast dat ook meer en meer volwassenen last hebben van onzuiverheden en een vale teint door zuurstoftekort. Wanneer een cel geen zuurstof krijgt, sterft ze in amper drie minuten af. Dat toont duidelijk aan hoezeer zuurstofmoleculen een bron van leven en jeugdigheid zijn. Naarmate we ouder worden, ademen we echter minder vaak in: pasgeborenen ademen gemiddeld 40 keer per minuut in, vijftien- tot twintigjarigen nog 20 keer en dertigers nog 16 keer. Dat heeft ook een impact op de huid: mettertijd vertraagt de celademhaling, neemt de energieproductie in de cellen af en komt het hele huidmetabolisme in ademnood. Met rimpels, een slappe huid en een vale, ongezonde teint tot gevolg. De oplossing bestaat erin regelmatig een zuiverend masker te gebruiken om de huid van zuurstof te voorzien.

Hoe breng je het aan? Smeer een vrij dikke laag op je gelaat – je mag je huid er niet meer door zien. Laat inwerken volgens de instructies: doorgaans 10 tot 15 minuten. Maak cirkelvormige bewegingen om onzuiverheden los te maken en spoel vervolgens met water. Zuiverende of reinigende maskers zijn de enige die je na de contacttijd moet afspoelen. Is het kraantjeswater te hard, gebruik dan bronwater of flessenwater om te voorkomen dat je huid gaat trekken. Doe dit een tot twee keer per week.

Tegen vervuiling

Waar komt het vandaan? Het New Yorkse merk Kiehl’s heeft het eerste masker tegen vervuiling op de markt gebracht, gebaseerd op de resultaten van de Salia-studie (Study on the influence of Air pollution on Lung function, Inflammation & Aging), een onderzoek naar de invloed van luchtvervuiling op (huid)veroudering bij vrouwen vanaf 50 jaar. Het resultaat? Er bestaat wel degelijk een verband tussen verkeer, de vorming van huidvlekjes (op wangen en voorhoofd) en de toename van rimpels.

Hoe breng je het aan? Het masker werkt in op drie manieren. Het stopt schade door vervuiling dankzij een krachtige antioxidant: sinaasappelextract. Het verstevigt de barrièrefunctie van de huid, die zich zo beter kan beschermen (dankzij vitamine E). Tot slot vormt het door zijn textuur een beschermend schild. Als je het ’s avonds aanbrengt, laat het dan 10 minuten inwerken voor je het overtollige product afveegt. Je kan ook ’s ochtends een fijn laagje aanbrengen (al dan niet met uv-bescherming) onder je make-up.

Info in de parfumerie — Delbôve, www.delbove-cosmetics.com — Filorga bij Ici Paris XL — Kiehl’s, www.kiehls.be — Nuxe bij de apotheker of drogist.

VIRGINIE DRAELANTS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content