© ISOPIX

Nu al lente in huis!

Door vroegbloeiende bloembollen in huis te halen, zorg je nu al voor een fris lentegevoel, ook al lijkt er aan de winter buiten geen einde te komen.

In de tuin is het nog te vroeg voor narcissen, krokussen, hyacinten, blauwe druifjes, tulpen of fritillaria’s. Toch kan je nu al een loopje nemen met hun biologische klok en hen doen geloven dat de winter voorbij is. Buiten hebben deze lentebollen, die je in het najaar plant, eerst een koudeboost nodig eer ze hun kopje boven de aarde steken. In bloemenwinkels en tuincentra zijn ze echter al enkele weken volop te koop. Dat komt omdat ze bij de teler een vroege koudekuur hebben ondergaan en dus eerder gaan bloeien, zodat je thuis al volop van hun sprankelende kleuren kan genieten. Maar hoe haal je het meeste profijt uit deze vroegbloeiers? En hoe lang duurt dat lentegeluk?

Zet ze op een frisse plek. Ook in huis mag je niet vergeten dat deze planten eigenlijk bloemen uit het koude seizoen zijn. Plaats ze dus nooit dicht bij een radiator als je ze lang mooi wilt houden. Een koele, lichte plek in huis (max. 18°C) is beter dan een (te) warme kamer. Nog beter is een balkon, als je daar vanuit de woonkamer of zithoek zicht op hebt.

Geef ze niet te veel water. Leuk aan deze lentebloeiers is dat ze vaak worden aangeboden in transparante potjes met zichtbare wortels. Ze slaan hun voedsel immers op in hun bol en hebben dus niet echt behoefte aan teelaarde. Drinken moeten ze wel, maar met mate. Begiet ze net voldoende dat de wortels onderaan het potje in het water staan, zonder dat het water tot aan de bol zelf reikt.

Maak zelf composities. Twee hyacinten in hun oorspronkelijke potje is best oké, maar een zelfgemaakte compositie is veel mooier. Laat je verbeelding de vrije loop en maak er een aantrekkelijk en dynamisch geheel van. In een oude schaal kan je bijvoorbeeld verschillende bij elkaar passende kleuren mengen. Blauwe krokussen kan je ophangen in doorzichtige confituurpotten. Je kan een speels arrangement van witte hyacinten en kerstrozen maken in een transparante cilinder. Vroegbloeiende tulpen passen mooi in retrokommetjes. Of schik diezelfde tulpen, zoals op de foto hiernaast, dicht bijeen in een glazen vaas zodat enkel de bloemen boven de rand uitsteken.

Kijk voor nog meer ideeën op Pinterest Bollen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content