Aspen, VS: het hollywood van de Rocky Mountains

Ongewone skioorden

Een skivakantie zit er deze winter wellicht niet in, maar wanneer het weer kan, hoef je niet perse naar Oostenrijk en Zwitserland. Wat dacht je van het Scandinavische Hoogland? Of van een Japanse vulkaan?

ASPEN, VS: HET HOLLYWOOD VAN DE ROCKY MOUNTAINS

Aspen dankt zijn ontstaan aan de ontdekking van een zilverader in de 19de eeuw. In de jaren 50 van de 20ste eeuw begon Aspen – intussen nagenoeg vervallen tot een spookstadje – aan een tweede leven. Al heel snel groeide het uit tot het meest mondaine skioord van Noord-Amerika. De jetset is kind aan huis in Aspen, dat zich inmiddels het Hollywood van de Rocky Mountains mag noemen. Maar net als elders weten de beroemdheden desgewenst ook hier onder de radar te blijven. Vaak verraadt enkel hun privéjet op de parkway van de kleine lokale luchthaven hun aanwezigheid.

De combinatie van droge lucht en grote hoogte tekent in Colorado voor sneeuw, die zich tot de allerbeste ter wereld mag rekenen. Champagne snow, zo noemen ze hier de extreem luchtige, zachte poedersneeuw, die ook nog eens uitzonderlijk goed plakt. Zelfs offpiste skiën wordt kinderspel! En het risico dat je deze poedersneeuw van topkwaliteit misloopt, is nihil. Elk jaar valt er hier gemiddeld dik acht meter. Ook zalig in Aspen: je mag hier onbeperkt op de hele berg en je skiet altijd tussen de sparren, zelfs op 4.000 m hoogte!

Logeren? Hotel Jerome opende in 1889 de deuren en kon destijds als eerste hotel ten westen van de Mississippi prat gaan op stromend warm water en een lift. Vandaag geniet je hier niet alleen van alle moderne comfort, er is ook een verwarmd buitenzwembad in de sneeuw!

Meer weten? colorado.com/cities-and-towns/aspen, aubergeresorts.com/hoteljerome

ÅRE, ZWEDEN: SKIËN TOT LAAT IN DE AVOND

Niet ver van de grens met Noorwegen vlijt Åre zich tussen het meer en de berg. Het dorp telt tot op vandaag nog veel oude gebouwen in hout, de meeste omgevormd tot winkel of restaurant. Vanop het dorpsplein brengt een kabelbaan in belle-époquestijl de skiërs en wandelaars tot aan de voet van de pistes. Deze ‘bergbana’ dateert uit 1910, maar gaat nog dagelijks tot ’s avonds laat op en neer. Buiten het seizoen telt het dorp slechts een duizendtal inwoners, maar zodra de sneeuwvlokken beginnen te vallen, stromen de toeristen toe.

In Scandinavische wintersportoorden compenseert de noordelijke ligging vaak de geringe hoogte. Ook in Åre, waar de berg naast het dorp slechts 1.420 m hoog is, maar er toch sneeuw ligt van november tot mei. Die sneeuw is vaak een tikkeltje natter dan in de Alpen. Zowel de Atlantische Oceaan als de Noorse Zee zijn vlakbij en dus storten de wolken geregeld een fikse dosis poedersneeuw uit. Hartje winter zijn de dagen in deze noordelijke contreien kort. Vandaar dat nogal wat pistes verlicht zijn, zodat je er tot 20.00 uur kan skiën. Vanaf maart worden de dagen hier al langer dan in het zuiden en is het heerlijk genieten van de lange avonden.

Logeren? Holiday Club Åre is een subliem complex, dat in de smaak valt bij wie na het skiën veel comfort wil. De grote lobby ademt de sfeer van een berghut. Je kan er ski’s huren, inkopen doen, er is een zwemparadijs, bowlingbanen, een golfsimulator, een overdekte minigolf en vooral een spa.

Meer weten? aresweden.com/en, holidayclub.se

MONTCLAR, FRANKRIJK: SKIOORD IN ZELFBEHEER

Montclar 2 Vallées, in de Alpes de Haute-Provence, is een atypisch skioord, ver van alle steden. Het heeft de zuiverste lucht van Europa en de zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar. Het is ook het enige skistation in Europa in eigen beheer! Toen het dorp leegliep, besloot een handvol diehards in 2017 het skigebied zelf uit te baten. Het enthousiasme van de hele dorpsgemeenschap maakt dat de toeristische infrastructuur zowel in de winter als in de zomer vier maanden open is.

Het skigebied tussen 1.350 en 2.500 m beslaat twee hellingen en 55 km pistes met een uiteenlopende moeilijkheidsgraad en biedt een adembenemend uitzicht over het meer van Serre-Ponçon en de vallei van Ubaye. Die vallei wordt door de lokale bevolking een grenier à neige, een sneeuwschuur, genoemd, omdat het er veel vaker en intensiever sneeuwt.

Logeren? Driesterrenhotel Domaine de l’Adoux, met spa en zwembad, bulkt van de charme.

Meer weten? montclar.com, domainedeladoux.fr

TOHOKU, JAPAN: OP DE LATTEN OP EEN VULKAAN

In het noorden van Japan kan je skiën op vulkanen! Vooral in het noorden van Honshu, het grootste Japanse eiland, liggen magnifieke skigebieden. Zoals Hachimantai, maar ook Appi Kogen, dat in heel Japan vermaard is om zijn ongelooflijke sneeuwkwaliteit en offpiste mogelijkheden. Met 43 km pistes, waarop doorgaans tot eind april wordt geskied, is dit het grootste skistation in de regio. Trek zeker tijd uit voor een uitstap naar Hachimantai Dragon Eye, een merkwaardig natuurfenomeen dat eruitziet als een oog. Bewonder ook de bevroren watervallen van Nanataki en ontdek de Hachimantai-sneeuwcorridor die zich tegen het einde van de winter te midden van de bergen vormt. Met iets meer dan 2 km pistes is het kleine skioord Oirase Keiryu Onsen – niet ver van het Towada-meer – veel intiemer, maar de site is dermate majestueus dat ze de reis waard is. En in Japan kan je altijd rekenen op een voortreffelijke service, onberispelijke netheid en doeltreffende topinfrastructuur.

Åre, skiën tot de zon ondergaat.
Åre, skiën tot de zon ondergaat.

Logeren? Het prachtige Oirase Keiryu Hotel (Hoshino Resorts) is een heuse ‘ryokan’ (traditioneel hotel) met ‘onsen’ (warmwaterbronnen) te midden van de natuur.

Meer weten? tohokukanko.jp/en, oirase-keiryuu.jp/en

Nog meer sneeuw

Spanje. In het zuiden van het land, niet ver van Granada, kan je skiën op de zonovergoten pistes van de Sierra Nevada, een gebergte waarvan de hoogste top flirt met 3.500 m. sierranevada.es/en

Cyprus. Op de Olympus, een berg van 2.000 m, zijn enkele pistes die in de beste jaren tot eind maart open zijn. In de voormiddag stuif je de besneeuwde hellingen af, in de namiddag luier je op het strand. cyprusski.com

Marokko. Niet ver van Marrakesh wordt er van januari tot maart geskied op de hellingen van de Toubkal-berg (4.167 m) in het skistation Oukaïmeden (20 km pistes). Het is surrealistisch om te skiën terwijl de Sahara vlakbij is.

Schotland. Skiën in het land van de whisky! De Highlands tellen vijf skistations en zelfs zwarte pistes. visitscotland.com/see-do/active/skiing-snowsports

Montclar, skiën met zicht op het meer van Serre-Ponçon.
Montclar, skiën met zicht op het meer van Serre-Ponçon.
Japan, het skigebied van Hachimantai.
Japan, het skigebied van Hachimantai.
Appi Kogen, vermaard om zijn uitzonderlijke sneeuwkwaliteit
Appi Kogen, vermaard om zijn uitzonderlijke sneeuwkwaliteit
De Oirase-rivier nabij het Towada-meer.
De Oirase-rivier nabij het Towada-meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content