Onvoltooid verleden tijd

Onze taal kent de voltooid verleden tijd. Maar kan een verleden voltooid zijn? In deze boeken worden personages geconfronteerd met vroeger en met de impact ervan op hun heden en hun toekomst.

DE CHAOS VAN GOEDE BEDOELINGEN

Shalini komt uit een familie die niet nostalgisch is aangelegd maar, zoals ze zelf zegt, ‘gelijke tred houdt met het heden’. Toch gaat ze na de dood van haar moeder op zoek naar Bashir Ahmed, de klerenverkoper die in haar kindertijd vanuit Kasjmir naar Bangalore kwam en die een bijzondere band had met haar – op zijn zachtst gezegd – aparte moeder. De reis naar Kasjmir wordt voor de jonge vrouw een confrontatie met de politieke onrust in dit deel van haar land én met zichzelf. Zes jaar heeft ze gezwegen. Nu wil ze wel iets zeggen. ‘Niet uit nobele motieven, want de kans om nobel te zijn is verkeken’. Een krachtige bespiegeling op de chaos van goede bedoelingen, noemt The Observer dit debuut.

Onvoltooid verleden tijd

HET VERRE VELD – MADHURI VIJAY, MEULENHOFF – 22,99 EURO – ISBN 9789029093439

IN HET REINE KOMEN

Het huis met de kersenbloesem van de Zuid-Koreaanse Sun-mi Hwang gaat over in het reine komen met je verleden om verder te kunnen met je leven. Al zal dat leven voor hoofdpersonage Dae-sun Kang niet zo lang meer duren. Dat is de schuld van meneer Knobbelmans, zoals Kang de tumor noemt die in zijn schedel woont. Samen met zijn huisbediende Park keert Kang na 30 jaar terug naar zijn geboortestad, waar hij opnieuw in het huis met het grote stuk land eromheen intrekt. Hoewel hij zijn eigendom goed had afgebakend, spelen er nu kinderen in zijn tuin en kweken buurtbewoners er groenten. Een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal over de grote vragen van het leven. Een pleidooi voor welwillendheid.

Onvoltooid verleden tijd

HET HUIS MET DE KERSENBLOESEM – SUN-MI HWANG, AMBO ANTHOS -18,99 EURO – ISBN 9789026350894

ZAL DE GESCHIEDENIS ZICH HERHALEN?

Soms is één fout al genoeg, schrijft Erika Bianchi op een van de eerste bladzijden van Wij zijn niet als hagedissen. De fout is die ene ontmoeting tussen de Bretoense Lena en de Italiaanse renner Zaro, waaruit negen maanden later Isabelle wordt geboren. Eerst wil haar vader haar niet (er)kennen en later laat ook haar moeder haar in de steek. De geschiedenis lijkt zich te herhalen als Isabelle in Parijs gaat wonen en haar dochters bij hun vader in Italië laat. Het boek begint bij de begrafenis van Zaro, en zoomt vanaf daar achteruit. Hoe komt het dat mensen worden zoals ze zijn en welke beslissing is doorslaggevend voor de loop der gebeurtenissen in het leven van verschillende generaties?

WIJ ZIJN NIET ALS HAGEDISSEN – ERIKA BIANCHI, SIGNATUUR – 21,99 EURO – ISBN 9789056726430

Jagen op boeken

Vind een boek in het wild, vang het, lees het en leg het terug in de vrije natuur. Meer weten? boeken-jagers.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content