Op blote voeten door de Kempen

Vrijheid blijheid! Er bestaan van die plekken waar jong en oud op blote voeten loopt zonder berispt te worden. Sterker nog: waar schoenen gewoon verboden zijn. Plaats van de afspraak: het gehucht Lieteberg (gemeente Zutendaal) in het Nationaal Park Hoge Kempen. Al sinds de zomer van 2005 komen mensen hier naartoe om via het Blotevoetenpad (3 km) de natuur te (her)beleven. Want het contact met de natuur is hier een lijfelijk gebeuren, wanneer alle zenuwen van je voetzolen nu eens steentjes en takjes voelen prikken, dan weer gras voelen kietelen. Of water, keien, kiezel, hout, steen, modder, stof, naargelang het seizoen. Bij elke streling van de aarde borrelen sensaties van heel lang geleden op.

Op blote voeten door de Kempen

Het pad loopt over berg en door dal en is hier en daar vochtig tot nat. Zo moet je door een natte weide en door stukken erg zachte leemgrond. En voor de liefhebbers is er zelfs een heus moerasje om door te waden. Afhankelijk van de regenval zijn sommige stukken minder of net iets meer overstroomd en moet je soms door 30 tot 40 cm diep water waden.

Aan het eind van de wandeling hebben je voeten, die intussen alle kleuren van de grond hebben waar je over bent getrokken, recht op een welverdiende douche. Waarna je met enige spijt je schoenen weer aan moet, want blootvoets lopen is oh zo zalig!

Blotevoetenpad, Zuurbroekstraat 16, 3690 Zutendaal, lieteberg.be

Op blote voeten door de Kempen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content