Op het bal van Mister Gatsby

In Oostende vieren ze al 118 jaar het Bal Rat Mort. Dit jaar, op 5 maart, wordt het een totaalfeest in de stijl van The Great Gatsby

Het was in 1896 dat een groep van 16 Oostendse mannen – de liefdadigheidsorganisatie Cercle Coecilia – op studiereis trok naar Parijs en kennis maakte met het nachtleven in de lichtstad. Onder hen, schilder James Ensor. Ze amuseerden zich bijzonder goed in de wijk Montmartre en belandden op een avond in het Cabaret du Rat Mort, schuin tegenover de Moulin Rouge. Het orkest was al lang vertrokken, maar de huispianist en de danseressen bezorgden de vrienden een feestelijke Parijse nacht. Een nacht die wel erg veel indruk moet hebben gemaakt, want drie jaar later, in 1898, besloten ze in hun thuishaven Oostende een Bal du Rat Mort te organiseren.

Anno 2016 of goed 118 jaar later, is de Cercle Coecilia nog altijd een serviceclub die aan liefdadigheid doet. En al meer dan een eeuw organiseert ze elk jaar, op de wereldoorlogen na, haar beroemde bal, telkens met een ander thema. Dit jaar is dat de film The Great Gatsby of anders gezegd de roaring twenties in New York.

Strikte dresscode

Wie naar het bal wil, moet zich aan een strikte dresscode houden. Anders blijft de deur onverbiddelijk dicht. Inspiratie nodig? Bekijk de film The Great Gatsby met Leonardo Di Caprio, uit 2013. De prent is gebaseerd op de gelijknamige roman van F. Scott Fitzgerald (1925) en brengt de feesten van miljonair Jay Gatsby op een fantastische manier in beeld. Dan zal je zien dat mannen best kiezen voor een maatpak of smoking met leren veterschoenen en een vilten hoed. Vrouwen kunnen zich laten inspireren door de prachtige charlestonjurken, bob en veren van Carey Mulligan. Satijnen lange handschoenen en een sigarettenhouder (toen mocht roken nog) maken het plaatje totaal. Wie de mooiste outfit draagt, kan een prijs winnen.

Mister Gatsby op Oostendse wijze

Je kan je verwachten aan glitter, glamour, kristallen luchters, pluimen en oldtimers. Veel zwart en klatergoud, ook. Leonardo DiCaprio zakt helaas niet naar Oostende af. Maar het Kursaal heeft zijn eigen Mister Gatsby. De mythische gastheer verwelkomt je hoogstpersoonlijk op het bal. Er is tijd voor een fotoshoot, een tableau vivant of om je te laten opmaken in het glamoureuze beautyboudoir. En later op de avond zijn er de live bigband, de charlestonles en een burleske special act. Nippen van de champagne kan tot in de vroege uurtjes. Of van cocktails. Want ondanks de drooglegging van New York, werden de beste cocktails in de jaren 1920 gecreëerd.

Bal Rat Mort. Op 5/3 in het Kursaal Oostende. Om 20 u. €30. Dresscode: Great Gatsby/roaring twenties. Tickets en info: www.kursaaloostende.be

ANN HEYLENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content