© EPHOTO DAM - EINDEN

Op zoek naar de goede fee

Als een wandeltocht gekruid wordt met een dosis mysterie en geheimzinnigheid, krijg je meteen ook de minder gemotiveerde stappers – groot en klein – mee. De Gaumestreek is rijk aan legendes en plekken met een sprookjesachtig kantje.

Neem nu de Feeëngrot (Trou des Fées) in het dorpje Croix-Rouge, nabij Virton. Deze overhangende rotsformatie uit erg brokkelige zandsteen vormt met zijn vele ronde holtes een geologische rariteit. De vele volkslegendes willen dat hier tal van feeën wonen. Een van hen is Orianda, de fee die het beroemde Ros Beiaard aan de vier Heemskinderen schonk.

Het is ook dankzij deze plek dat de Gaume volgens een feeënlegende geniet van een mild microklimaat. Ooit drukte een boerenzoon de wens uit dat de akkers van zijn ouders niet meer zouden worden verwoest door hagelbuien. Een wens die de feeën in vervulling lieten gaan. Helaas vergat de ondankbare boerenzoon de feeën hiervoor te bedanken. Sindsdien worden de wensen van de grotbezoekers enkel nog met mondjesmaat ingewilligd en niet zonder enige spot. Maar laat dit je niet tegenhouden om toch een wens te doen, je weet maar nooit.

Je kan deze plek op twee manieren bereiken. Via een prachtige bewegwijzerde route van 7 km door het bos – reken op twee uur – waarlangs ook de geklasseerde archeologische site van Montauban ligt. Of via het Feeënpad (Sentier des Fées), de betere keuze wanneer je met kinderen op stap bent. Langs dit didactische wandelpad van 1,5 km met houten beelden, wachten negen kleine opdrachten.

Vertrek op het parkeerterrein van Croix-Rouge. soleildegaume.be/nl

Op zoek naar de goede fee
© EPHOTO DAM – EINDEN
Op zoek naar de goede fee
© EPHOTO DAM – EINDEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content