Opnieuw ‘ja’ zeggen
Uw grote dag helemaal opnieuw beleven? Vooral in de States is het een trend. Ook bij ons spelen touroperators en wedding planners op de tendens in.
Ze zijn u vast niet ontgaan, de sterren die een renewal of the vows of een hernieuwing van de huwelijksgeloften vieren. Het fenomeen komt onmiskenbaar uit Hollywood. Denk maar aan de Vlaamse Hollywood diva Astrid Bryan. En aangezien haast alles wat uit het mekka van de film komt sexy is, kent de trend navolging in de hele wereld. Of toch niet? Drie deskundigen laten hun licht schijnen over opnieuw ‘ja’ zeggen.
De wedding planner
“Het aantal vragen om een hernieuwing van de huwelijksgeloften te organiseren gaat duidelijk in stijgende lijn”, stelt wedding planner Iris Decreus vast, “al zou ik in ons land nog niet van een echte trend durven te spreken. Ik heb het voorbije jaar vijf zulke ceremonies georganiseerd. Het gaat echt niet alleen om hippe mensen die de nieuwste trends volgen, maar om allerlei koppels van alle leeftijden. Sommigen waren al 30 jaar getrouwd, anderen nog maar vijf. Vaak zijn het mensen die vanuit een persoonlijke overtuiging hun huwelijksgeloften willen hernieuwen. De manier waarop dat gebeurt is, net zoals bij huwelijken, erg uiteenlopend. Sommigen kiezen voor een groot feest met alles erop en eraan. Anderen houden het intiem.”
Vaak lijkt de hernieuwing van de huwelijksgeloften op de oorspronkelijke plechtigheid. “Erg leuk was een ceremonie die ik deze zomer verzorg-de. De man verraste zijn vrouw met de hernieuwing en een feest met honderd genodigden. Hij had nieuwe ringen gekocht én een nieuwe jurk – een exacte kopie van de bruidsjurk waarin zij destijds trouwde was op het lichaam van haar dochter (die dezelfde maten heeft) gemaakt. Op de ‘grote dag’ was het koppel gewoon thuis. De bel ging en daar stond de bloemist met een trouwboeket. De ‘bruidegom’ deed opnieuw een knieval en vroeg zijn vrouw weer ’ten huwelijk’.”
Sommige priesters staan ook open voor een ceremonie en dan kan het dus opnieuw voor de kerk. Maar veel koppels organiseren alles gewoon zelf. “Leuk is dat er bij een hernieuwing van de huwelijksgeloften vaak een inbreng is van de kinderen die er intussen zijn bijgekomen”, vervolgt Decreus. “Eigenlijk verbaast het fenomeen me niet, want mensen leven bewuster en realiseren zich in de huidige tijd ook hoe bijzonder het is dat ze na zoveel jaar nog samen zijn”.
De touroperator
Ook reisorganisaties pikken de trend op. Want niets romantischer dan de huwelijksgeloften hernieuwen op een wit strand onder een stralende zon, toch? “Wij bieden in onze zomerbrochure dit jaar voor het eerst een renewal of the vows arrangement aan”, zegt Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder van reisorganisator Jetair. “Het is een trend die vooral in de buurlanden, voornamelijk in Groot-Brittannië, zeer populair is. Bij ons nog niet echt, maar de ervaring leert ons dat België nieuwe trends vroeg of laat altijd oppikt. Er zijn momenteel nog geen boekingen voor dit soort trip genoteerd, maar vanuit de reiskantoren krijgen we de feedback dat er wel degelijk belangstelling voor is, vanuit diverse doelgroepen. Zoiets moet natuurlijk groeien.”
De relatietherapeut
“Het verbaast mij niet dat het uit de VS komt”, zegt relatietherapeut Alfons Van Steenwegen. “Daar is men op het vlak van relaties veel conservatiever dan in Europa. Ontrouw wordt er streng beoordeeld en relatietherapie is er altijd gericht op bij elkaar blijven. In Europa daarentegen is relatietherapie bedoeld om de beste oplossing voor beide partners te vinden en soms is dat een scheiding.”
“Maar los daarvan vind ik het idee van de hernieuwing van de huwelijksgeloften erg mooi. Er is vaak teveel onuitgesproken in een huwelijk. Dikwijls zeggen mensen te weinig dat ze van mekaar houden. Daarom is het misschien goed dat het nog een keer plechtig gebeurt, met publiek erbij.”
In een langdurige relatie doet elk koppel trouwens bewust of onbewust wel een keer aan een hernieuwing van de geloften, vervolgt Van Steenwegen. “Een huwelijk gaat nu eenmaal niet vanzelf, wie lang samenleeft, maakt crisissen door. Je kan niet je leven lang samen zijn met iemand zonder je regelmatig te herpakken. Partners in een lange relatie beslissen dus sowieso op bepaalde momenten opnieuw te starten of samen door te gaan. Sommigen doen dit gewoon ten opzichte van mekaar, anderen willen het graag expliciteren en er publiek bij halen. Dat vind ik niet zo gek. Als je je engagement voor de ander nog eens letterlijk uitspreekt, is het ook sterker. Belangrijk is tevens dat de gelofte dan door béide partners opnieuw wordt gemaakt. Je zou een hernieuwen van de huwelijksgeloften dan ook kunnen beschouwen als een onderhoudsritueel in een goede relatie.”
Opnieuw beginnen
Of het een tegenreactie is in een tijd van scheidingen en gebroken gezinnen, weet de therapeut niet. “Ik denk dat er altijd wel een aanleiding is, of het nu een crisis of een jubileum is. Ook jubilea krijgen trouwens vaak een officieel karakter, met een viering. De nood aan hernieuwing kan ook te maken hebben met het feit dat huwelijksgeloften nu minder gewicht hebben dan vroeger. Het is nu eenmaal een utopie om iemand levenslang de garantie te geven dat je samen zal blijven. Het idee zou trouwens wel eens uit de relatietherapie kunnen komen. Koppels wordt daarin vaak aangeraden ‘opnieuw te beginnen’.”
Dat het een beetje commercieel gerecupereerd wordt, hoeft geen bezwaar te vormen, vindt Van Steenwegen nog. “Bij een huwelijk is dat ook zo. Trouwens, ik vind het echt een goed idee om op reis te gaan om de huwelijksgeloften te vernieuwen. Vakantie is sowieso belangrijk voor een koppel, het is altijd een intensivering van de relatie en daaraan de hernieuwing van de huwelijksgeloften koppelen is toch wel mooi.”
Ann Heylens
“Mensen zeggen te weinig dat ze van mekaar houden. Daarom is het goed dat het nog een keer plechtig en met publiek erbij gebeurt.” (Relatietherapeut Alfons Van Steenwegen)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier