Opnieuw leren genieten

Of we kunnen genieten in het algemeen, en seksueel genieten in het bijzonder, hangt van kleinigheden af. Of we blij kunnen zijn met een simpele blik bijvoorbeeld, onze zorgen aan de kant schuiven en opnieuw leren focussen op onszelf.

Onze seksuele energie weer voelen stromen. Ons leven opnieuw een erotische dimensie geven. Opnieuw aanknopen met begeerte en levenslust. Elke dag stralen. Het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan! Toen we vernamen dat Victoria Strong even in Brussel was, lieten wij de kans niet voorbijgaan om bij haar wat advies los te weken. Deze Amerikaanse haalde een diploma sociologie en psychologie aan de UCLA in Californië en mag zich officieel een certified sexological bodyworker noemen, informeel wordt ze vaak een pleasure coach genoemd. Zij helpt dus mannen én vrouwen die opnieuw genot en begeerte willen ervaren. Seksueel genot en seksuele begeerte uiteraard, maar ruimer gezien ook gewone, dagelijkse levenslust. Het ene kan niet zonder het andere.

Ontspannen mag!

Vandaag beleven we erotiek veel gezonder en meer ontspannen dan vroeger, al is genieten niet vanzelfsprekend in deze stresserende en prestatiegerichte maatschappij. “Vrouwen van boven de 40 moeten opnieuw beseffen dat ze op elk moment recht hebben op genot”, zegt Victoria Strong kordaat. “Met de jaren evolueren we. We worden wijzer, ons lichaam verandert. Elke vrouw kan zich prettig en sensueel voelen. Ze moet gewoon zichzelf leren kennen en leren zich te laten gaan.”

Victoria Strong – die momenteel in Parijs woont – heeft zich gespecialiseerd in seksueel welbehagen en werkte oefeningen uit waarmee elk van ons aan de slag kan om zijn of haar libido en sensualiteit te verbeteren. “Ik heb me altijd al beter gevoeld in Europa dan in de Verenigde Staten,” verzekert ze. “Hier hangt er een vrolijke sfeer rond seks en genot. Genieten komt hier op de eerste plaats terwijl in de VS vooral de productiviteit telt! Europa ontplooit vrouwelijke energie, de VS mannelijke energie. Om echt te kunnen genieten, moeten we onze remmingen overboord gooien en onszelf toestaan allerhande dingen uit te proberen. Seksualiteit is pure levenskracht. Helaas hebben we het in het Westen allemaal zo druk dat we onszelf dreigen te vergeten.”

Het kan dus beter, maar hoe? Door lichaam en geest opnieuw aansluiting met elkaar te laten vinden, door te leren luisteren naar ons lichaam, door uit te zoeken waar het precies blokkeert, door bij onszelf nieuwe erogene zones te ontdekken, door ook in ons eentje te durven genieten... Maar ook – en net dát is het meest boeiende – door opnieuw te leren genieten van elk moment. Sensualiteit en welbehagen, dat betekent ook genieten van de kleine pleziertjes van het leven: de bloesems aan een boom bewonderen, onze huid na het douchen insmeren met een crème, snoepen van een maaltijd, luisteren naar de vogeltjes, wandelen in de natuur... “Als we onze erotische energie slechts op welbepaalde momenten de vrije loop laten, waar parkeren we ze dan de rest van de tijd? Erotische energie hebben we altijd nodig: ze stuwt ons voort en helpt ons om het leven van de zonnige kant te zien.”

Het perineum trainen

Een eerste praktische oefening die Victoria Strong ons aanraadt, bestaat erin onze negatieve energie om te zetten in positieve, sensuele, aardse energie. Lange tijd moesten vrouwen – in tegenstelling tot mannen – opboksen tegen tal van seksuele taboes. Logisch dus dat vele vrouwen er moeite mee hadden om hun lichaam toe te staan wat ze zelf niet spontaan durfden. En toch beschikken vrouwen over heel wat troeven. Elke vrouw die een kind heeft gebaard, weet hoe belangrijk het is om het perineum opnieuw te trainen, zelfs na een keizersnede, aangezien de baby er 9 maanden zwaar op heeft gedrukt. En laat seksueel genot nu net onmogelijk zijn zonder een gespierd perineum! Sinds de Franse president Nicolas Sarkozy en zijn echtgenote Carla Bruni hiervoor een sportcoach inhuurden, zijn oefeningen om de bekkenbodem- en buik-spieren te versterken bijzonder in. “Wie de bekkenbodemspieren oefent, wordt niet alleen beloond met een ranker silhouet, een gezonder lichaam en een fittere geest, ook het seksleven en het genot – én dat van de partner – varen er wel bij.”

Die oefening – de spieren van het perineum krachtig opspannen en daarna weer ontspannen – kunnen we altijd en overal doen zonder dat iemand het merkt: in de supermarkt, terwijl we in de wagen wachten voor het rode licht, terwijl we groenten schoonmaken of tv-kijken...

Erotiek geeft vleugels

“Naarmate ze ouder worden, is erotiek voor veel vrouwen geen prioriteit meer. En dat is jammer,” vindt Victoria Strong. “Want erotiek geeft ons vleugels en houdt ons fit en gezond. Het is verkeerd om te denken dat seks voor iemand van zestig minder belangrijk zou zijn dan voor iemand van veertig. Vaak integendeel want met de jaren is onze persoonlijkheid rijker en complexer geworden en dat is een goede zaak!”

Dit geldt uiteraard voor koppels maar zeker niet alleen voor hen. “Allemaal moeten we ons leven opnieuw een erotische dimensie durven te geven en uit onszelf innerlijke energie putten, of we nu samenleven met iemand of niet. Op die manier heb ik vrouwen écht opnieuw mooi zien worden, en zonder chirurgie! Een vrouw die zich goed voelt in haar vel, vindt vanzelf de weg naar genot en naar levenslust. En ze zal opnieuw graag liefhebben. Meteen krijgt ze ook een heel andere kijk op het leven, want erotische energie maakt het leven mooier. Een magisch gevoel!”

Leer ademen!

Ademen is leven. Maar hoe ademen we correct? “Inademen door de neus, daarbij de buik bol maken en dan langzaam en langdurig uitademen door de mond, zoals dat wordt aangeleerd bij yoga,” legt Victoria Strong uit.”Anders blokkeren we onze ademhaling ter hoogte van het middenrif. En wie onder de gordel alles blokkeert, blokkeert ook het genot. Als we nood hebben aan ontspanning, kunnen we het best met een luide zucht uitademen om onze energie te bevrijden. Op die manier stellen we onszelf open en zijn we ontvankelijk voor gewaarwordingen.”

Victoria Strong beveelt ook de oefening met de veer aan. “Om te checken of u helemaal ontspannen bent en bewust van uw lichaam – vóór het vrijen, bijvoorbeeld – strijkt u met een veer over uw huid.” Als u kippenvel krijgt, zit u goed! U bent dan gestopt met denken en gestart met voelen...

www.divinefemininetouch.com is de website van ‘pleasure coach’ Victoria Strong.

Virginie Draelants

Partner Content