© FRÉDÉRIC RAEVENS

Paul is meester-graveur

“Omdat er steeds meer foto’s worden gemaakt van belangrijke gebeurtenissen, is de medaillekunst aan het verdwijnen. Jammer, maar ik ben heel blij dat ik ervan heb kunnen leven.” Paul Huybrechts (71) is 50 jaar aan de slag als graveur van postzegels, uurwerken, medailles,... “Ik wist al heel jong dat ik dit wou doen. Ik ging naar de academie, verzamelde postzegels en mijn vader was uurwerkmaker. Ik wist waar ik de stiel kon leren en heb o.a. drie jaar stage gelopen bij een medaillefabrikant in Zwitserland. Al op mijn 23ste had ik voldoende ervaring om als zelfstandig graveur aan de slag te gaan.”

Paul toont de postzegels en de uurwerkplaten voor horlogemerk Vacheron Constantin die hij graveerde, waaronder de Mercatorreeks. Het zijn met het blote oog al pareltjes om naar te kijken. “Eigenlijk moet je dit met een binoculair bekijken. Dan zie je pas hoe fijn zo’n gravure is. Een postzegelgravuur maken duurt vier tot vijf weken. Elk lijntje moet de juiste diepte hebben en een beetje gekarteld zijn om de inkt vast te houden.” Inmiddels maakt bpost haar postzegels met de computer. Paul concentreerde zich steeds meer op medailles en munten uitgegeven bij speciale gelegenheden. Een 500-frankmunt voor de 150ste verjaardag van België, een euromunt voor het huwelijk van Filip en Mathilde, een medaille voor de heiligverklaring van Pater Damiaan, een herinneringsmunt voor de beurs Flanders Technology,... Het zijn maar enkele van de 1.500 ontwerpen die van zijn graveerbank rolden. “Het mooie aan een medaille is dat je een tastbare herinnering hebt. Wie een medaille krijgt, krijgt vaak ook een geldprijs, maar het is die medaille waar ze het meest trots op zijn.”

Het mooie aan een medaille is dat je een tastbare herinnering hebt. PAUL HUYBRECHTS

Paul leerde ook oog te hebben voor bijzondere gebeurtenissen. “Vóór de fotografie werden belangrijke gebeurtenissen vastgelegd op doek of in een medaille. Dat probeer ik nog steeds te doen. Zo maakte ik recent een medaille over de coronacrisis. En net zoals ik ooit een medaille maakte van atletiekicoon Ivo Van Damme, wil ik er nu een maken van Olympisch kampioen Bart Swings.”

Overzichtstentoonstelling, 1/5 tot 28/6, CC Romaanse Poort, Leuven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content