Rit Borremans, de tandartsassistente met een hart voor Afrika. © WIM KEMPENAERS

Rit Borremans assisteert op een ziekenhuisschip

“Ik deed mijn job als tandartsassistente heel graag. En ik wou me inzetten voor de allerarmsten. Zo kwam ik bij Mercy Ships terecht.” Het ziekenhuisschip The Africa Mercy meert acht maanden aan in een Afrikaanse haven om er gratis zorg toe te dienen aan de lokale bevolking. Rit Borremans (65) maakt sinds 2007 deel uit van het dental team en gaat elk jaar een maand lang aan boord om de tandartsen te assisteren bij vaak zware ingrepen. “De mensen die bij ons langskomen hebben nog nooit een tandenborstel gezien. Ze hebben soms infecties die ook het bot hebben aangetast. Vaak is de enige optie alle tanden te trekken. Ik assisteer de arts, maar ik ben er – samen met een lokale vrijwilliger – ook om de mensen gerust te stellen. Ik besef dat ze totaal afhankelijk zijn van ons. Wij beslissen wie we die dag kunnen behandelen, want je kan onmogelijk iedereen helpen. Dat is hard”, zegt Rit.

De tijdelijke tandheelkundepraktijk wordt ingericht in een lokaal op het vasteland. Rit en haar team zien daardoor meer van het land dan het medisch personeel dat aan boord werkt. “De toestand is schrijnend. Er zijn amper winkels, kinderen lopen er rond zonder kleren, mensen slaan met stokken het fruit uit de bomen langs de weg om toch iets te eten te hebben. Dat kruipt onder je vel, zelfs na al die jaren. Gelukkig kunnen wij ’s avonds weer naar de boot. Er zijn 450 crewleden en medisch personeel aan boord. Dat is veel volk, maar ik ken intussen heel wat mensen vanuit de hele wereld. Het voelt een beetje als thuiskomen.”

Na een maand keihard werken, is Rit klaar om naar België terug te keren. “Ik ga altijd heel voldaan terug naar huis. Je ziet veel miserie, maar je bent toch blij dat je heel wat mensen hebt kunnen helpen die al jaren tandpijn hadden. Meestal kom ik terug rond de kerstperiode. Dan zijn de mensen hier volop bezig met cadeautjes kopen en eten inslaan voor de feestdis. Als ik dan iemand hoor klagen dat het zevengranenbrood is uitverkocht... Daar heb ik het best moeilijk mee.”

www.mercyships.be

ELLIE MAEREVOET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content