Roderijstgist tegen cholesterol

Ik las met interesse het artikel over cholesterol, omdat ik daar zelf ook mee te maken heb. Toch fronste ik een paar keer de wenkbrauwen toen ik het commentaar van dokter Rietzschel las: hij is overduidelijk pro statines en contra alles wat geen statine is.

Ik heb echter andere ervaringen en ben jaren geleden bewust overgeschakeld van statines naar roderijstgist. Toen bij mij een iets te hoog cholesterolgehalte werd vastgesteld, kreeg ik van mijn huisarts statines voorgeschreven. Na een paar maanden viel het mij op dat ik na 2-3 km wandelen last kreeg van vermoeide en stramme benen, terwijl ik voordien met gemak 12 km wandelde. Het enige wat er in die periode veranderd was, waren die statines. De symptomen waar ik last van had, bleken een mogelijke bijwerking.

Samen met mijn huisarts heb ik toen besloten om de statines te vervangen door roderijstgist. Mijn cholesterolgehalte is weliswaar licht gestegen t.o.v. de statineperiode, maar ligt nog altijd onder de gevarengrens, en de bijverschijnselen waren na korte tijd verdwenen, zodat ik weer probleemloos lange wandelingen kan maken. Ik wil gerust aannemen dat dokter Rietzschel een specialist ter zake is, maar ook een specialist kan zich blindstaren: een middel dat voor een aantal mensen (ik denk niet dat ik de enige ben...) duidelijk nadelen heeft, moet niet ten koste van alles gepropageerd worden, en een mogelijk efficiënt alternatief niet ongenuanceerd afgebroken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content