Sfeervolle tuinlantaarns

Deze tuinlantaarns stralen elk hun eigen sfeer uit en passen op ieder terras of balkon. Bovendien kunt u ze probleemloos aanpassen aan elk seizoen.

Deze tuinlantaarns worden uitgelegd in het boekje ‘Decoreren met mos, gaas en wilgentenen’, Forte Uitgevers, 48 p., euro12,50

Materiaal

Al het materiaal is te koop in hobbywinkels.

Voor 1 lantaarn hebt u nodig:

neen lantaarnframe (hoogte 29 cm, onderplaat 15 x 15 cm,

bovenplaat 23 x 23 cm)

n3 plakken platmos

n1 strokransje met een diameter van 20 cm

neen klosje wikkeldraad

n4 keer 2,5 m loodband (breedte 1 cm, te koop per rol van

ong. 10 m), OF 4 lengten touw (afhankelijk van de dikte van

het touw 5 tot 7,5 m) OF salim

nbloembolletjes in functie van het seizoen

neen glaasje met een theelichtje

n1 lijmpistool of sterke lijm.

1Het lantaarnframe heeft op elke hoek 3 spijlen. Deze spijlen bedek je met salim, loodband of touw, afhankelijk van uw keuze.

Salim

Bedek elke spijl met salim en maak deze met wikkeldraad vast. Wikkel eerst wat draad af want het klosje geraakt niet tussen de spijlen door. Zorg ervoor dat de salim de spijl rondom bedekt.

Loodband

Knip 2,5 meter loodband af van de rol en rol dit weer tot een klein rolletje. U houdt het rolletje in de linkerhand en legt het uiteinde van de loodband aan de voorkant van de linkerspijl zoals op tekening 2. Wikkel 1 of 2 slagen om de spijl heen om de loodband vast te maken. Draai het rolletje achter de linkerspijl langs, tussen deze spijl en de middenspijl door naar voren. Breng het rolletje voor de middenspijl langs en ga dan tussen de middenspijl en de rechterspijl door. Draai de band nu om de rechterspijl heen en ga binnendoor terug naar uw uitgangspositie. Leg de loodband boven de aanhechtingsslag en ga vervolgens weer naar de hoekspijl. Herhaal dit tot u niet verder kunt. Stop bovenaan het laatste stukje loodband weg achter een spijl.

Touw

Zet de eerste slag vast met een stukje wikkeldraad en vlecht de rest van het touw tussen de spijlen door, net zoals beschreven bij de loodband. De lengte die u nodig hebt, hangt af van de touwdikte. Zet het touw tenslotte bovenaan vast met een stukje wikkeldraad.

2Als alle spijlen bekleed zijn, legt u een plakje platmos op het dakje. Zet dit met een beetje wikkeldraad vast. Bekleed ook het strokransje met platmos en leg het op het dakje van de lantaarn.

3De strokrans kunt u nu als plantenbakje gebruiken. Plant er wat bloembolletjes in en dek ze af met platmos of sphagnum. In plaats van bolletjes kunt ook viooltjes of sempervivum gebruiken. Versier naar wens met een vogeltje, enkele eitjes, wilgentenen,... In het najaar kunt u de lantaarns opnieuw decoreren met kastanjes, rozenbottels en gekleurde herfstbladeren.

Werkwijze

A Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content