© SOPHIE NUYTTEN

Sophie brengt een boodschap van vrede

“Met dit boek wil ik een boodschap van vrede en hoop brengen voor de jongeren”, zegt de Brusselse Sophie Pirson (63). Haar dochter raakte ernstig gewond tijdens de aanslagen in Maalbeek in 2016. Tijdens een bemiddelingstraject in 2018 ontmoette ze de Antwerpse Fatima wiens zoon was gaan vechten in Syrië. Hij is intussen gestorven in de gevangenis. Sophie werkt in een museum, Fatima op de dienst intensieve zorg van een ziekenhuis. Uit de gesprekken tussen deze twee moeders (en grootmoeders), die verenigd werden door de horror van het terrorisme, is een onverwachte vriendschap ontstaan en het boek ‘Alle moeders wenen dezelfde tranen’.

“Het idee voor het boek is ontstaan uit een vraag die Fatima en ik ons stelden: welke waarden willen we onze kleinkinderen meegeven? Waarden die ons samenbrengen, ondanks de verschillen: vrijheid, openheid, samenleven en ook de zoektocht naar schoonheid in de kleine dingen, zelfs wanneer het moeilijk gaat. Als je zoiets schokkends meemaakt, ervaar je veel menselijkheid, wederzijdse hulp. Vandaar de titel. De tranen verbinden ons. Mijn vriendschap met Fatima kan ook anderen helpen. Het is een verhaal over herstel, dat elke vorm van haat afwijst. Haat helpt de pijn niet weggaan. Maar ik ben wel woedend om wat gebeurd is. Terechte woede kan je vooruithelpen”

“Ik heb tijdens boekvoorstellingen in scholen gemerkt dat onze verhalen jongeren hard raken, omdat het om persoonlijke ervaringen gaat van twee moeders. Het is live zeggen ze dan. Ik besef wel dat onze getuigenissen en dit boek maar kleine druppels zijn in de oceaan, maar wij voelen ons nuttig wanneer we die waarden doorgeven. Meer dan zes jaar na de aanslagen zet ik nog stappen vooruit in het leven, ook al leef ik vandaag meer in angst dan voor 22 maart 2016. Ik ben nog altijd even verontwaardigd tot welk extremisme godsdiensten kunnen leiden. En mijn dochter Léonor blijft me verbazen met haar moed.”

Alle moeders wenen dezelfde tranen

Sophie Pirson in gesprek met Fatima Ezzarhouni

Epo, 9,90 euro, isbn 9789462673106

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content