© Wim kempenaers

Stefaan leert kwetsbare jongeren rijden

Stefaan Hemeleers (63) gaf al zijn vier kinderen rijles en wil die ervaring nu inzetten om kwetsbare mensen te helpen die zelf niet de middelen hebben om een rijbewijs te behalen. “Het is mijn jongste dochter die mij attent maakte op het project van MOEF! Neteland en kwb rijbewijs. Ik heb mijn kinderen telkens drie jaar begeleid voor ze hun praktisch examen aflegden en vond dat heel tof. Zelf leerde ik autorijden toen ik 14 was. Mijn vader werkte bij de luchtmacht en in het weekend leerde hij mij op dat uitgestrekte terrein rondom de startbaan rijden. Toen ik zelf in het leger ging en daar mijn rijbewijs haalde, ging dat als een fluitje van een cent. Ik volgde zelfs de opleiding om rij-instructeur in het leger te worden, maar heb door omstandigheden nooit les gegeven. Nu komt die opleiding me goed van pas.”

Een rijcoach moet een beetje stalen zenuwen hebben. Iemand die pas leert rijden maakt onvermijdelijk fouten. Stefaan Hemeleers

Kwetsbare jongeren die uitzicht hebben op een job waarvoor ze een rijbewijs nodig hebben, krijgen hulp bij het behalen van hun rijbewijs. Nadat ze geslaagd zijn voor hun theoretisch examen, krijgen ze zes uur les in een rijschool waar ze de basistechnieken aangeleerd krijgen. Daarna gaan ze met vrijwilligers tot een jaar lang de baan op om zich voor te bereiden op het praktische examen. “Ik ben een strenge maar geduldige begeleider. Je moet toch een beetje stalen zenuwen hebben. Want iemand die pas leert rijden, maakt fouten. Dat is onvermijdelijk. Als je dan te snel panikeert, kan je beter stoppen”, aldus de officier op rust. “Anderzijds ben ik wel verantwoordelijk voor de veiligheid en dus ook de baas. Ik toon en zeg wat ze moeten doen en hoe ze dat moeten doen en de leerling moet dat zo goed mogelijk uitvoeren. Dat ik veiligheid zo belangrijk vind, is misschien wel een neveneffect van in het leger te zitten. Als je met wapens omgaat en andere gevaarlijke machines bedient, wordt veiligheid je tweede natuur. Maar ik vind het vooral fijn dat ik die mensen op die manier kan vooruithelpen. Niet iedereen heeft de middelen om een rijschool te betalen of heeft zelf een auto ter beschikking.”

rijbewijs.kwbeensgezind.be/sociaal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content