© GETTYIMAGES

Stoeien met stokken

Honden hebben beweging nodig en moeten zich kunnen uitleven, zeker als ze jong zijn. Heb je tijd om met de hond te spelen? Fantastisch! Maar let erop dat je viervoeter zich niet kwetst, want niet alle speeltjes en oefeningen zijn even geschikt. Neem nu samen stoeien met een stok.

Wanneer je hond gaat wandelen met een stok tussen de tanden, kunnen de uiteinden in de grond blijven steken als die stok te lang is, met ernstige verwondingen en zelfs abcessen in de muil tot gevolg. Op een dag kreeg ik een hond op consultatie met een abces ter hoogte van de keel. Toen ik het abces openmaakte, vond ik er een houtsplinter in. Wellicht was die daar terechtgekomen door met een stok te spelen.

Niet alleen de stok kan voor problemen zorgen, ook er achteraan rennen houdt risico’s in. Je hond spurt als snelste weg om de stok op te vangen die jij wegslingert, remt vervolgens abrupt, maakt een draaibeweging om de stok op te vangen en rent dan zo snel hij kan terug om je die stok te bezorgen. Al die bruuske bewegingen kunnen aanleiding geven tot verwondingen en letsels aan botten, gewrichten, ligamenten en spieren. Van een simpele verstuiking tot gescheurde kruisbanden en wervelkolomletsels. De kans op dit soort kwetsuren is groter als je hond zwaarlijvig of doorgaans niet actief is. Wil je van je viervoeter een atleet maken? Train hem dan vooraf en stapsgewijs, zodat zijn conditie en spieren dit soort spelletjes aankunnen.

SÉBASTIEN DELGOFFE, VEEARTS
SÉBASTIEN DELGOFFE, VEEARTS© GUY PUTTEMANS

In de handel is speelgoed te koop dat speciaal ontworpen is om de kans op letsels te beperken. Maar blijf ook dan waakzaam. Honden hebben immers de neiging erop te kauwen en ze in te slikken, met een darmobstructie tot gevolg. Honden zijn als jonge kinderen: onvolwassen en altijd uit op kattenkwaad (sorry hond, maar dit is de enige juiste term). Als baasje moet je dus anticiperen op mogelijke gevaren waar je dier zich niet van bewust is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content