Uiteengaan

Ingehouden en formeel. Openhartig en fel. Zoekend en pijnlijk eerlijk. De toon waarop er in deze drie romans over een scheiding wordt verteld, kan niet harder verschillen. Zoals elk samenleven is ook elk uiteengaan anders.

Gerechtigheid

‘Rechter Kristóf K?mives was precies op de grens van twee werelden geboren: bij het wisselen van twee eeuwen, toen de voorname middenstand nog in overvloed en veiligheid het bezit genoot. Alles wat hij wist van het beroep van zijn vader en voorvaderen lag verankerd in zijn bewustzijn. Als rechter gaf hij de machinerie van de rechtspraak geest, ziel en kracht. Maar instinctief voelde K?mives dat gerechtigheid iets anders was.’

De volgende morgen zal hij oordelen over de scheidingszaak van zijn oude schoolkameraard Imre Greiner en zijn vrouw Anna, die hij lang geleden een paar keer ontmoette. De nacht voor de scheiding komt Imre, die arts is, naar de rechter met een merkwaardige boodschap en vraag. Een boek dat de Hongaar Sándor Márai schreef in 1935, maar dat nog niets aan kracht heeft ingeboet.

Sándor Márai, De nacht voor de scheiding. Wereldbibliotheek, 22,99 euro, isbn 9789028451605

De eerste VIJF seizoenen

Lies en Esther zijn turnmaat-jes en nog veel meer. Op zondag 8 oktober mailt Es- ther naar Lies met de vraag of ze tijdelijk ‘asiel’ kan krij- gen. Haar man heeft zijn twijfels geuit over hun huwelijk en Esther wil even weg thuis. Ze eindigt haar mail met ‘Trieste groetjes’. Deze briefroman neemt je mee in de mailconversaties tussen twee vriendinnen over een periode van iets meer dan een jaar. Een jaar waarin Lies goede raad en steun biedt, en af en toe wat pittige commentaar op de ex. Hun mails over en weer lezen als een trein en zijn zo herkenbaar, soms grappig, vaak ontroerend. Esther moet door alle stadia die een scheiding meebrengt, de eerste vijf seizoenen. Mentaal én praktisch. Afscheid nemen van een huis en van het beeld dat ze van haar man had.

Uiteengaan

Sara Serré en Ingrid Verhaegen, Met trieste groetjes. Pelckmans, 22 euro, isbn 9789464017564

Zoektocht

‘Als hoofdpersonage heeft Ik = cartograaf een man die nogal goed op mij lijkt, en die net als ik op het moment dat zijn huwelijk niet goed meer functioneert een lange wandeling door Europa maakt, van Ierland tot aan de Bosporus’, schrijft Jeroen Theunissen op het einde van zijn boek. Als de wandelaar zijn nog niet ex-vrouw op het scherm ziet, denkt hij dit: ‘Ik keek naar de pixels die haar vormden, en schaamteloos keurde ik haar. Ze probeerde te lachen. Hoewel we dat geen van beiden uitgesproken hadden en het eigenlijk ook allebei zouden ontkennen, was ons huwelijk op... Hooguit miste ik de periode toen ik haar nog had kunnen missen.’ Een verslag van twee reizen. Een fysieke en een innerlijke.

Uiteengaan

Jeroen Theunissen, Ik = cartograaf. De Bezige Bij, 24,99 euro, isbn 9789403163611

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content