Uw huid heeft andere noden

Tijdens en na de menopauze vraagt uw huid algauw om een andere aanpak: uw opperhuid wordt dunner, droger en verliest aan veerkracht. Wat u nodig hebt om deze schoonheidskaap te ronden is een goed uitgekiende verzorgingsroutine.

De opperhuid verraadt wat er zich onderhuids afspeelt, vooral op sleutelmomenten in ons leven, als de menopauze. Ons gelaat is geen homogene massa die gelijkmatig veroudert. Er komt dus een moment waarop we het gevoel krijgen dat we onszelf niet meer helemaal herkennen in de spiegel. Naarmate we ouder worden, verzwakken bepaalde identiteitszones: minder afgetekende jukbeenderen en gelaatscontouren, een minder stevige hals, oogleden en mondhoeken die wat gaan hangen. Volgens recente inzichten van specialisten zorgt een slechtere communicatie tussen de verschillende huidlagen ervoor dat onze huid zich niet meer correct herstelt.

Komt daarbij nog dat er glycatie optreedt: suikers maken de collageen- en elastinevezels – die een soort springbox (lederhuid en onderhuid) vormen die de opperhuid ondersteunt – minder buigzaam. En als de huid zich minder goed vernieuwt, stapelen de dode huidcellen zich op, waardoor de teint minder stralend en helder oogt.

Voel u goed bij uw leeftijd

Ondanks – of misschien wel net door? – de heersende verjongingscultus zien we dat sommige vrouwen tegen de opgelegde normen (injecties, plastische chirurgie) rebelleren en hun leeftijd complexloos aanvaarden. Een positieve houding die we alleen maar kunnen aanmoedigen. Want, ja, we zijn mooi met 50, 60, 70 of 80 lentes. Vrouwen aanvaarden hun rimpels doorgaans goed. Vooral de expressierimpels die een uiting zijn van een vrolijk en rijp karakter, van die lach, die traan, emoties... Kortom, alles wat het leven vorm geeft. Heel wat moeilijker hebben ze het met hun minder strakke gelaatstrekken, hun doffere teint.

Anti-aging cosmetica zijn tegenwoordig dan ook meer gericht op het herwinnen van een stralende homogene teint en het hertekenen van de gelaatscontouren dan op het wegwerken van rimpels en kraaienpootjes. Kijk maar hoe populair oplichtende verzorgingsproducten en BB-creams zijn, en binnenkort wellicht ook de CC-creams. Het is simpel: verstevigende crèmes moeten daar zo veel mogelijk aan tegemoet komen. Globale verzorgingsproducten die het huidweefsel kunnen herstellen hebben dus vrij spel.

Een nieuwe generatie actieve stoffen

De meest recente generatie actieve stoffen spitst zich toe op factoren die de groei van de huidcellen bevorderen en die inwerken op de onmiddellijke omgeving van de stamcellen zodat ze in topvorm blijven. Belangrijk om weten: geen enkele crème werkt in op de stamcellen zelf. Dat is verboden en ook niet haalbaar. Daarvoor zijn geneesmiddelen nodig.

Proteic gf en Pro-Xylane zijn momenteel twee erg populaire actieve stoffen (o.a. bij L’Oréal). De eerste stimuleert de keratinocyten en de fibroblasten, de tweede verstevigt het steunweefsel dat door de drastische daling van het oestrogeengehalte na de menopauze, verzwakt is. De huid vindt zo haar densiteit en jeugdige verhoudingen terug.

Virginie Draelants

Partner Content