1. Vrolijk gezelschap, Dirck Hals. © DIRCK HALS

Vijf eeuwen meesterwerken

Maak een reis door vijf eeuwen Belgische en internationale kunstgeschiedenis in het Museum voor Schone Kunsten van Luik. Dat haalt tal van meesterwerken uit zijn depots voor een unieke tentoonstelling.

Het museum geeft aan de hand van tweehonderd kunstwerken een overzicht van de renaissance tot nu. Vele daarvan werden al lang niet meer getoond. De expo is een mooie gelegenheid om La Boverie, dat onderdak biedt aan het museum, te bezoeken. Het eclectische gebouw dateert van de Wereldtentoonstelling van 1905 en werd volledig gerenoveerd in 2016. La Boverie heeft uiteraard veel Luikse kunstenaars in zijn collectie, en zij zijn dan ook sterk vertegenwoordigd, maar er zitten ook internationale kleppers tussen.

Tijdlijn

Het parcours opent in de renaissance, met vier monumentale doeken van Lambert Lombard, een Luikse schilder uit de 16de eeuw. Zijn gezicht zal je misschien bekend voorkomen, want hij stond ooit op de biljetten van 100 Belgische frank. “Na een verblijf in Rome, was hij diegene die in onze contreien het concept perspectief introduceerde. Het is een van de dingen die een omwenteling betekende in de kunstgeschiedenis”, zegt Régine Rémon, hoofdconservator bij de Musea voor Schone Kunsten in la Boverie. De doeken maken deel uit van de cyclus Les Femmes vertueuses dat in totaal acht werken omvat. Het gaat om een van de topstukken die speciaal voor deze tentoonstelling uit het depot werd gehaald.

2. Sainte Cécile au Virginal, Michiel Coxcie.
2. Sainte Cécile au Virginal, Michiel Coxcie.© ATELIER DE MICHIEL COXCIE – MUSÉE DES BEAUX ARTS VILLE DE LIÈGE

Luik kende ook haar eigen Gouden Eeuw in de schilderkunst, met name de 17de eeuw. Orphée aux Enfers van kunstenaar Gérard de Lairesse en de terracotta bozetti (kleine beeldjes) van de barokke beeldhouwer Jean Delcour vertegenwoordigen die tijd. Een eeuw later wordt Léonard Defrance beschouwd als de eerste moderne Luikse schilder. Van hem hangen er werken met sociale inslag. Ze tonen straattaferelen, cabarets en steenkoolmijnen.

Dialoog

“De 19de eeuw wordt voorgesteld als erg divers. Historische taferelen, protocollaire gebeurtenissen, herdenkingen, volkse scènes en stadsgezichten hangen harmonieus naast elkaar. Het was ook de bloeiperiode van het schilderen in open lucht. Een van de bekendste adepten is Claude Monet, met zijn gezicht op het Bassin du Commerce, Le Havre“, aldus Régine Remon. Voor de 20ste eeuw hangen er Les Epoux, van expressionist Constant Permeke en L’Homme de la rue, voor de eerste keer gepresenteerd naast het enigmatische Mise au tombeau van surrealist Paul Delvaux.

3. Middag in Amsterdam, Rik Wouters.
3. Middag in Amsterdam, Rik Wouters.© RIK WOUTERS – MUSEE DES BEAUX ARTS VILLE DE LIÈGE

De collectie van de 20ste eeuw bevat duidelijk meer internationale kunst. Er werden in die periode dan ook enkele meesterwerken aangekocht, onder meer van Marc Chagall, Max Liebermann en Paul Gauguin. Jacques Charlier en Johan Muyle staan voor de hedendaagse generatie. “Bedoeling is een dialoog te creëren tussen de verschillende stromingen en tijdperken. Werken van Rik Wouters, Pol Bury en de Cobrabeweging worden voor het eerst samen getoond”, klinkt het nog.

Liège. Meesterwerken. 21/12 tot 18/08/2019 in La Boverie, Luik. Di-zo, 10-18 uur. 10 euro. www.laboverie.com

4. La coulée à Seraing, Constantin Meunier.
4. La coulée à Seraing, Constantin Meunier.© MUSÉE DES BEAUX-ARTS, VILLE DE LIÈGE
5. La mise au tombeau, Paul Delvaux.
5. La mise au tombeau, Paul Delvaux.© PAUL DELVAUX – SABAM 2018
6. Le bassin du commerce, Le Havre, Claude Monet.
6. Le bassin du commerce, Le Havre, Claude Monet.© CLAUDE MONET – MUSÉE DES BEAUX-ARTS, VILLE DE LIÈGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content