Voor gevorderden

Wie zich echt wil toeleggen op videomontage, zal een zeer leuke hobby ontdekken. In het hele land zijn er tal van videoclubs met enthousiaste leden. Wim Bomans is secretaris van foto- en videoclub Vidfo. “Onze club is eigenlijk een groepje vrienden. Wij nemen niet deel aan wedstrijden of zo, maar houden informatieavonden, waarbij we de mensen leren werken met montageprogramma’s zoals Adobe Premiere en Pinnacle Studio. Bij de meeste camera’s wordt ook software voor montage bijgeleverd, maar dat zijn basispakketten. Wie verder wil gaan, kan beter een geavanceerder programma aanschaffen. Vroeger waren veel van onze vrienden bezig met analoge film, maar nu is haast iedereen naar digitaal overgestapt, omdat de kwaliteit veel beter is en het montageproces veel gebruiksvriendelijker. Weinigen hebben nostalgie naar dat knip- en plakwerk! De huidige generatie computers kan die montageprogramma’s perfect aan, maar je werkt het best met een tweede harde schijf. Wij streven ernaar een goede film te maken die voor iedereen genietbaar is. Zo hebben wij een film gemaakt over de geschiedenis van Hoboken en over de arbeiders van de ter ziele gegane Cockerillwerf, maar wij houden ons evengoed met trouwfeesten bezig. De laatste film die ik heb gemaakt was die van het huwelijk van mijn dochter.

De belangrijkste raad bij het filmen is: maak het niet te lang. Veel beginners zondigen daartegen. Als je een film van je vakantiereis maakt, zijn alle beelden voor jou interessant. Maar voor anderen daarom niet. Uit vijf uur film kun je misschien 3 kwartier beelden puren om het boeiend te houden. Een beeld mag niet langer dan 5 seconden duren. Je kunt ook het best op voorhand al een scenario opmaken, zo vermijd je dat je bij de montage moet vaststellen dat je bepaalde beelden bent vergeten te schieten. Verder is het heel belangrijk dat het beeld stabiel blijft. En dat het geluid van goede kwaliteit is, maar daar helpen goede montageprogramma’s je bij. Het digitale tijdperk is een paradijs voor amateurfilmers.”

Op zoek naar meer info? Het Centrum voor Beeldexpressie wil een steun zijn voor iedereen die in Vlaanderen bezig is met video. Dit gebeurt met informatie en documentatie op maat, via filmclubs, lezingen en cursussen. In het informatie- en documentatiecentrum in Wilrijk kunt u gratis informatie krijgen en een demo rond digitale beeldverwerking. Op de website www.beeldexpressie.be vindt u ook een lijst van organisaties en clubs in uw streek (tel. 03 821 10 27).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content