Warm aanbevolen

Bent u op zoek naar enkele boeken om de lange, koude winteravonden mee te vullen? Wellicht vindt u uw gading op deze pagina!

Slavin, Mende Nazer en Damien Lewis, Forum Boekerij,

272 p., euro 16,50

Het geluk getrouwd te zijn, Sergio Pitol,

uitg. Cossee, 155 p., euro 17,90

Meiden van toen, Lee Smith, Uitg. Van Holkema & Warendorf, 384 p., a 17,50

Mijn zoon Marc Dutroux, Standaard Uitg., 160 p., euro 16,95 n

Game, set and match, een fenomenaal Belgisch succesverhaal, Miguel Tasso, foto’s Philippe Buissin en Didier Mossiat, uitg. Reporters, 210 p., a 28,50

Slaven bestaan nog

Dacht u ook dat slavernij niet meer bestond in onze ‘beschaafde’ wereld? Dan zal het boek Slavin van Mende Nazer u een illusie armer maken. Nazer groeit op in de bergen van Soedan, volgens de gebruiken van de Nuba-stam. Ze is verstandig en droomt ervan later arts te worden. Tot in 1994, ze is dertien jaar, de rebellen van de moedjahedien het dorp binnenvallen en het meisje ontvoeren. In de Soedanese hoofdstad Khartoem wordt ze als slavin verkocht aan een rijke familie. Ze noemen haar ‘yebit’ (meisje dat geen naam waard is) en mishandelen haar. Na vijf jaar belandt ze, nog steeds als slavin, in een vooraanstaande Soedanese familie... in Londen! Daar slaagt ze erin te ontsnappen. Helaas is dit meeslepende boek geen fictie, maar het ware verhaal van een jonge vrouw in 2003!

Over dood en begeerte

Op het moment dat ze in de keuken staat en haar man een fles champagne hoort ontkurken, weet Jacqueline het plots zeker: ze heeft genoeg van hem en hij moet uit de weg geruimd worden. Zelf durft of wil ze dat niet, maar ze weet telkens een minnaar ertoe te bewegen de nodige voorbereidingen voor de moord te treffen. Wanneer de dag nadert, bezwijkt ze echter telkens opnieuw voor de begeerte en beleeft ze hartstochtelijke momenten met de man die ze koste wat het kost dood wil. Elke moordpoging mislukt en Jacqueline blijft uiteindelijk alleen achter met haar herinneringen. Jaren later ontmoet ze haar echtgenoot opnieuw... Serge Pitol rondt het verhaal af op een manier die druipt van de spot.

Boezemvriendinnen over het leven

Zoekt u ontspannende lectuur? Die vindt u in Meiden van toen. In juni 1965 maakten een stel studievriendinnen een avontuurlijke tocht op de Mississippi met een zelfgemaakt vlot. 35 jaar later varen vier van hen opnieuw de rivier af, nu op een luxestoomschip. Bij zich hebben ze de as van hun vriendin Margeret die ze willen uitstrooien. Ze halen herinneringen op en bekijken wat het leven uiteindelijk voor hen in petto had. Een boek over verlangens, herinneringen, verwachtingen en werkelijkheid.

In de marge van het proces

Deze maand gaat het proces Dutroux van start. Misschien is het voor u de gelegenheid om een antwoord te zoeken op de vraag ‘hoe is dit toch kunnen gebeuren’? In dit boek dat in september 2003 verscheen, reconstrueert auteur-journalist Guy Van Gestel samen met vader Victor het levenspad van Marc Dutroux, van de mooie jeugdherinneringen in de jaren vijftig en zestig tot de gekende gruwel, eind jaren negentig. Van Gestel voerde ook een uitgebreide correspondentie met Dutroux in de gevangenis.

De triomftocht

België schrijft tennisgeschiedenis. 2003 was een onovertroffen topjaar met landgenotes op de nummers 1 en 2 van de wereldranglijst. Het boek Game, Set and Match laat u de triomftocht van Kim Clijsters en Justine Henin opnieuw beleven, in woord en in beeld.

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content