Wat gebeurt er thuis wanneer ik er niet ben?

Wil je graag vanop afstand kunnen kijken of thuis alles in orde is, zonder een fortuin te investeren in domotica? oortaan kan dat, dankzij nieuwe technologie zoals bewakingscamera’s.

De voorbije jaren verschenen allerlei modellen van bewakingscamera’s op de markt, soms van minder bekende fabrikanten (Belkin, Chacon, Devolo, D-Link, Logi, Sitecom, TP-Link,...). En er zijn er nog meer op komst. Meestal gebruiken ze het bijna alomtegenwoordige wifithuisnetwerk. Twee van de populairste modellen, Withings Home (€199,95) en Nest Cam (€199) werken volgens hetzelfde principe: je kiest waar je de camera wilt plaatsen (in de hal, de woonkamer, de kinderkamer...), sluit hem aan op een stopcontact en downloadt de app van de fabrikant op je smartphone of tablet (er zijn altijd versies voor de iPhone, heel vaak voor Android-toestellen en af en toe ook voor Windows Phone). Het kost je slechts enkele minuten. Daarna kan je in een andere kamer, bij vrienden thuis of desnoods aan de andere kant van de wereld de app op je mobiele toestel openen om te kijken wat er op hetzelfde ogenblik thuis gebeurt.

Al deze systemen zijn configureerbaar: je kan bijvoorbeeld kiezen of je voor elke beweging voor de lens een melding wilt ontvangen. En natuurlijk kan je met de app meer dan één camera controleren – dat gaat het handigst met camera’s van hetzelfde model. Een snelle blik op het scherm van je smartphone volstaat om je gerust te stellen en je een warm gevoel te geven: de kinderen zijn thuisgekomen na school, de hond slaapt. Veel van deze systemen hebben bovendien een luidspreker en een microfoon, zodat je met de mensen thuis kunt praten. Het is minder praktisch dan de telefoon, maar in noodgevallen...

Meer dan beeld en geluid

Het blijft niet bij beeld en geluid op afstand. Netatamo (€169) is een wonderlijk weerstationnetje dat je niet alleen de binnen- en buitentemperatuur meedeelt, maar ook het koolstofgehalte in de lucht, de vochtigheidsgraad, het geluidsniveau, de luchtkwaliteit... Het is eenvoudig te installeren en handig en prettig in het gebruik. Ook hier open je gewoon de app op je smartphone of tablet om toegang te krijgen tot informatie in reële tijd, altijd correct en actueel. Geen wonder dat het toestel veel succes heeft. De Franse fabrikant breidt het nu uit met bijkomende modules, zoals een regenmeter en een windmeter. We hebben onze twijfels over het nut en de efficiëntie van die accessoires, maar het weerstation zelf is goed bedacht en goed gemaakt.

Ook nuttig en misschien wel onmisbaar is Nest Protect (€119), een knappe rookdetector die meer doet dan je via je smartphone waarschuwen. Hij slaat namelijk ook alarm wanneer hij iets abnormaals in huis merkt, en dat doet hij niet met een schril alarmsignaal maar met een rustige, duidelijke stem. Het systeem detecteert zowel rook als koolmonoxide. Het analyseert zelfs elke dag zijn eigen batterij, zodat het niet zonder stroom valt.

Hoe veilig is veilig?

Zowat alles kan worden gedetecteerd: aanwezigheid, beweging, vocht, geluid, rook... De lijst is lang en zal nog langer worden. Wanneer je dit leest, heeft Panasonic zijn Smart Home gamma in ons land gelanceerd. Het omvat sensoren die alarm slaan als er een ruit wordt ingeslagen, een module die je waarschuwt als de vloer onder water komt te staan, slimme schakelaars waarmee je elk toestel dat op het lichtnet werkt kunt in- en uitschakelen, enzovoort.

De smartphone speelt een steeds grotere rol in domoticatoepassingen. Die evolutie is even spectaculair als handig. Maar vergeet niet dat al die technologie via een internetaansluiting werkt. Als een hacker erin slaagt om verbinding te maken met jouw installatie, kan de camera hem vertellen of je thuis bent. Fabrikanten hebben wel beveiligingssystemen bedacht, maar...

PHILIPPE DESALLE

Partner Content