Wat verandert er concreet?

Welke concrete invloed zal de opwarming van de aarde op ons leven hebben? Een summier overzicht.

In de economie

Aangezien hittegolven in de toekomst schering en inslag zullen worden, lijkt een explosie van de verkoop van ventilators, airconditioners, zwembaden, barbecues, tuinartikelen en fietsen logisch. Van fietsen gesproken, heel veel mensen hebben er dit jaar een gekocht, beginnend in maart, toen de zon zich al vaak liet zien (in de eerste 6 maanden van 2003 is de fietsenverkoop met 12 % gestegen). Ook water en frisdrank gingen vlot over de toonbank, in tegen-stelling tot chocola en bonbons.

Als de winters zachter worden, moeten we minder verwarmen, zodat onze energiefactuur in de toekomst lager zou moeten zijn (met positieve gevolgen, de uitstoot van CO2 zal automatisch dalen).

In het toerisme

Studies voorspellen een verschuiving van de toeristische zones. De te warme bestemmingen (bv. alle landen aan de Middellandse Zee) zullen terrein verliezen ten gunste van meer gematigde streken, zoals België. Sommige mensen voorspellen nu al dat binnenkort de Spanjaarden massaal op vakantie zullen komen in de Ardennen.

Buitenlandse reizen zullen in trek blijven maar vooral de last-minuteformules, sterk afhankelijk van het weer, zullen het minder goed doen. Een natte zomer zette de Belgen er in het verleden immers toe aan op het laatste ogenblik elders hun toevlucht te zoeken.

Aangezien het in de winter minder zal sneeuwen, zal de kans om in de Ardennen te skiën afnemen. De liefhebbers zullen het hogerop moeten zoeken om goede sneeuw te vinden. Zelfs veel Franse en Zwitserse skistations die beneden de 2000 of 2500 meter liggen zullen over vijftig jaar hun deuren moeten sluiten.

En de kust? De Belgen die een appartement aan zee bezitten moeten niet bang zijn voor een stijging van de zeespiegel. Onze dijken zijn hoog genoeg om de bebouwing te beschermen. Een stijging van het waterpeil zal de Belgische stranden echter meters korter maken. Het wordt dus dringen voor een plekje in het zand!

In de woningbouw

Het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor het Bouwbedrijf (TWCB), dat al lang onderzoek doet naar de klimaatregeling van gebouwen, verwacht een veralgemening van zogenaamde ‘intelligente constructies’. Hiermee worden gebouwen bedoeld die overdag de zon weren en ’s nachts geventileerd worden. Op die manier kan het thermische comfort van onze woningen worden geregeld zonder gebruik te moeten maken van ongezonde en milieubelastende airconditioningsystemen.

In de landbouw

De stijging van de temperatuur zal de aard van de gewassen die in België worden verbouwd, sterk doen veranderen. Het is nog de vraag of we papaja’s zullen kunnen kweken, maar in theorie zou België een ideaal klimaat voor de druiventeelt kunnen krijgen. Wijnkenners wijzen er echter op dat een goede cru ook afhangt van de kwaliteit van de bodem, en in dat opzicht laat de Belgische grond in bepaalde streken te wensen over...

In de flora en fauna

Slecht nieuws voor de liefhebbers van wandelingen in de Hoge Venen: sommige planten en dieren die alleen in dat prachtige natuurreservaat te vinden zijn, zullen waarschijnlijk ver-dwijnen. Anderzijds zullen we meer en meer zuiderse soorten zien verschijnen, zoals zuiderse libellen, veldsprinkhanen, krekels en sprinkhanen.

Karima Amrous

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content