“We kregen het warm en koud tegelijk”

The Christmas Singers kunt u niet boeken voor een optreden, want in het publiek zingen ze alleen in de kersttijd op een pleintje in Gent en voor een goed doel (dit jaar het Kinderkankerfonds). Ongewoon is ook dat het koor uitsluitend bestaat uit leden van de familie Naessens: vijf zussen, vier broers en verder acht echtgenoten en leden van de schoonfamilies.

“We waren thuis met zes broers en vijf zussen”, vertelt Marijke Naessens uit Drongen (49 – op onze foto zittend, tweede van links). “Onze oudste is nu 56, de jongste 42. Vader is dirigent van een eindeloze rij koren geweest en daarom hebben we allemaal in koren en koortjes gezongen. Toen we elk ons eigen gezin stichtten, hadden de meesten van ons even genoeg van de repetities en de optredens maar op familiefeesten zijn we altijd samen blijven zingen. Zes jaar geleden zei iemand van ons ineens: jongens, ik heb eigenlijk weer zin om in het publiek te zingen, gewoon voor het plezier, wat denken jullie? Zo is ons gelegenheidskoor voor Kerstmis ontstaan. We gaan altijd op hetzelfde pleintje staan naast een glühweinkraam en we zetten een mandje voor voorbijgangers die iets willen geven voor het goede doel. Een schoonbroer die in een parochiekoor zingt, is onze dirigent. Twee van onze broers zingen niet mee, de ene omdat zijn werk dat niet toelaat, de andere omdat hij gewoon niet mag van ons. Hij is namelijk een klassiek geschoolde operazanger. Hij zou ons te veel overklassen!”

Al doen Marijke en haar familieleden het voor een goed doel, het samen zingen van traditionele kerstliederen in meerdere talen doet ook persoonlijk veel deugd. “Omdat we met zeventien zijn, kunnen we vierstemmig a capella zingen. Dat geeft een ongelooflijk gevoel van verbondenheid. Ik heb dat echt nodig in de kersttijd. Anders wordt het een periode van alleen maar eten, drinken en shoppen. Nu heb ik het gevoel dat ik weer aanknoop bij de echte betekenis van Kerstmis. Eén keer begon het te sneeuwen terwijl we aan het zingen waren. Het kerstgevoel werd heel intens, we kregen het warm en koud tegelijk. Alle mensen werden stil en bleven luisteren. Soms vragen voorbijgangers ons of ze mogen meezingen in ons koor. Ons antwoord is altijd: helaas, dit is strictly family business!”

The Christmas Singers zingen op 16 en 23 december op de hoek van de Voldersstraat en de Mageleinstraat in Gent, telkens van 15 tot 17 uur.

Ludo Hugaerts, Hilde Pauwels en Katrien Vervaele – foto’s: Benny De Grove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content