Welk fototoestel zal het worden?

Een mobilhome is leuk om met het gezin, vrienden en de hond op vakantie te gaan, maar we zouden het niet in ons hoofd halen om er ’s ochtends mee naar het werk te rijden. Voor een fototoestel geldt min of meer dezelfde logica.

Wanneer hij op reportage gaat of in een fotostudio werkt, kiest een professionele fotograaf voor een reflexcamera. Een reflex is een vrij groot toestel dat uit twee delen bestaat: de behuizing en de lens. Die laatste is afneembaar en kan worden vervangen, afhankelijk van het effect dat de fotograaf zoekt of van het onderwerp: een landschap, een portret, een close-up van een bloem, enz.

De juiste reflex

De kwaliteit van de behuizing is erg belangrijk. Allereerst voor de ergonomie – de camera moet goed in de hand liggen, mag niet te zwaar zijn... -, maar ook omdat ze zowat alle essentiële onderdelen bevat: het scherm, de sensor, de ontspanner, de regelknopjes, de aansluitingen, de geheugenkaart...

Is het een goed idee om een behuizing uit het topgamma te combineren met goedkope lenzen? Nee, want de kwaliteit van de lens is doorslaggevend om de ideale foto te maken waar elke fotograaf van droomt. Het komt er dus op aan de ideale mix te vinden voor het budget waarover je beschikt. Waarbij je niet mag vergeten dat je bij de aanschaf van een reflexcamera eigenlijk met een merk trouwt. De lenzen die je vandaag koopt, zullen over twee, vijf of tien jaar op een andere behuizing passen... van hetzelfde merk. Denk dus goed na voor je de keuze maakt tussen Canon, Nikon, Olympus, Sony en de anderen. Ook in de fotografie kan je natuurlijk scheiden, maar dat betekent afstand doen van al het dure materieel dat je al hebt aangekocht.

De reflexcamera is en blijft potentieel de beste keuze om de mooiste foto’s (of video’s) te maken. Hij krijgt dus de voorkeur voor de grote momenten van het leven: een huwelijk, een geboorte, een wereldreis. Maar door zijn omvang en gewicht kan je hem niet zo gemakkelijk overal meenemen. De camera, de lenzen, de flitser: het is een heel gedoe.

De ene lens is de andere niet

Omdat lenzen een flinke omzet opleveren, proberen de fabrikanten er meer en meer van te verkopen. Sinds enkele jaren brengen ze dus camera’s op de markt die kleiner en lichter zijn dan een reflexcamera maar toch vervangbare lenzen hebben. We spreken dan van compacts met verwisselbare lenzen of hybride camera’s. Die formule is snel populair geworden. Logisch, want sommige modellen hebben een sensor die ook in reflexcamera’s wordt gebruikt en een uitgebreide keuze lenzen. Het addertje onder het gras – afgezien van de prijs – zit hem in het feit dat het gaat om ‘sommige modellen’: de eigenschappen van hybride camera’s kunnen namelijk sterk verschillen. En hoewel deze toestellen lichter zijn dan een reflex, moet je nog altijd met verschillende lenzen op stap.

Klein, kleiner, kleinst

De compacte camera, traditioneel de favoriete instap in de wereld van de fotografie, krijgt vandaag veel concurrentie van de smartphone, die almaar betere foto’s maakt. Weet echter dat de slanke lijn van de mobiele telefoon geen optische zoom toelaat die het kan opnemen tegen die van bepaalde compacte camera’s. Soms – niet altijd – hebben compacts, dankzij een all-in aanpak, nog heel wat meer troeven: het bereik van hun flitser bijvoorbeeld, maar ook de grootte van de lens of de sensor, de verschillende beeldinstellingen, een betere reactiesnelheid bij het scherpstellen of het afdrukken... Bovendien zijn ze minder groot en zwaar dan een reflexcamera of een hybride camera, passen ze makkelijk in een zak of tas, en zijn ze heel praktisch voor een avondje met familie of vrienden, een boswandeling of een bezoek aan een historische site of een recreatiepark.

En de smartphone?

Hoewel geen enkel model momenteel met een van de camera’s van onze selectie kan concurreren, is de smartphone onmisbaar geworden. En dat niet alleen om je status op Facebook te updaten. Hij is bijvoorbeeld ook erg handig om na een verkeersongeval vaststellingen te doen. En als er iets bijzonders gebeurt, heb je hem altijd bij de hand. Natuurlijk moet je er dan wel aan denken om hem te gebruiken: een goede fotograaf moet nog altijd de juiste reflex hebben, of hij nu met of zonder reflexcamera werkt.

PHILIPPE DESALLE

Partner Content