Je blaas is stressgevoelig. Dan kan relaxatie helpen. © FOTO'S GETTY IMAGES

Werkt dat? Fabels en feiten

DIT WERKT WEL

WASH-OUT

Vroeger kregen vrouwen de raad om bij een blaasinfectie niet veel te drinken. Intussen weten we dat het belangrijk is om van bij de eerste klachten veel water te drinken en veel te plassen. “Dat zorgt voor een wash-outeffect. Een recente meta-analyse heeft aangetoond dat je hiermee een ontluikende infectie de pas kan afsnijden of een bestaande sneller kan laten genezen, zonder antibiotica. Drink van bij de eerste irritatie minstens anderhalve tot twee liter water per dag. Door zo’n geforceerde wash-out kan je E.colibacteriën wegspoelen uit je blaas.”

ANTIBIOTICA

In milde gevallen zijn antibiotica niet nodig en gaat de infectie vanzelf voorbij of volstaat een wash-out. Bij ernstiger klachten – koorts, pijn, bloed in de urine, symptomen die langer dan drie dagen aanhouden – raadpleeg je best een arts. “Een behandeling met nitrofurantoïne, een selectief antibioticum, is dan aangewezen. Een breedspectrumantibioti-cum, zoals fosfomycine, is geen eerste keuze. Dit werkt ook en is handig omdat maar één dosis nodig is, maar het zorgt voor resistentie. Zeker bij terugkerende klachten moet je dat vermijden.”

Bij vrouwen met weerkerende infecties – drie of meer per jaar – is een behandeling lastiger. “Je moet eerst uitsluiten dat er geen andere onderliggende oorzaken zijn, zoals nierstenen of neurologische problemen, die moeten worden aangepakt. Voor weerkerende infecties beschikken we nog niet over een ideale aanpak of een preventief wondermiddel. Preventief behandelen met antibiotica om recidive te voorkomen is mogelijk, maar vaak niet de beste optie, omdat je nog meer antibiotica slikt. Een betere keuze bestaat erin vaginaal oestrogeen toe te dienen, of pas te behandelen met antibiotica wanneer de infectie weer uitbreekt”, aldus dr. Cammu.

RELAXATIE

‘De blaas is de spiegel van de ziel’, luidt een Engels gezegde. En dat klopt. “Stress en angst hebben een grote impact op de werking van de urinewegen. Gladde spieren zoals de blaas, maar ook de darmen zijn zeer stressgevoelig en gaan dan sneller werken. Gebeurtenissen zoals een overlijden, een scheiding enz. kunnen aanleiding geven tot plas-klachten zonder dat de blaas zelf is aangetast. Met inzicht en relaxatie kan dat probleem worden aangepakt.”

DIT WERKT NIET

PRO-EN PREBIOTICA

Lange tijd werden ze bejubeld, maar de jongste tijd blijkt steeds meer dat probiotica (darmbacteriën) en prebiotica (voedingsvezels die voorloper zijn van bacteriën) weinig meer dan een placebo-effect hebben op recidiverende urineweg-en schimmelinfecties.

VEENBESSEN

“Producten met veenbessen werken niet beter dan een placebo. Veenbes-senextract en -sap werden in het verleden volop gepromoot omdat ze een stof zouden bevatten die de blaaswand zuurder maakt, waardoor bacteriën zich moeilijker kunnen vasthechten aan het slijmvlies. Nieuwe grote studies hebben die werkzaamheid intussen weerlegd. Maar bij gebrek aan een efficiënt alternatief blijven heel wat mensen ze toch nemen en hebben ze het gevoel dat hun klachten verbeteren. Dat is louter een placebo-effect.”

PLANTEN & SUPPLEMENTEN

Ook supplementen op basis van man-nose (een suiker) zouden volgens kleinere studies een effect hebben op recidive. “Ik beveel dit niet aan omdat de werkzaamheid nog niet overtuigend is aangetoond. Maar deze supplementen zijn zeker niet schadelijk, je kan ze dus eventueel proberen. Er zijn nog tal van andere plantenextracten, maar voorlopig doorstaat geen enkele ervan de test met een placebo. Bovendien zijn ze vaak behoorlijk prijzig”, waarschuwt dr. Cammu.

VACCIN

“Er bestaat ook een oraal vaccin tegen blaasontsteking, dat je gedurende drie maanden moet nemen om beschermd te zijn. Maar ook daar is de wetenschappelijke bewijskracht beperkt”, merkt dr. Cammu op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content