© FRANK BAHNMÜLLER

Wibe Masureel haakt troostvriendjes

Wanneer je bij Wibe Masureel (47) op bezoek gaat, staren tientallen Wibekes je aan van op de buffetkast. Alsof ze willen zeggen: ik wil jouw vriendje zijn. Hun mond – altijd ernstig maar meelevend – een ritssluiting waar je briefjes of andere voorwerpen van troost in kan stoppen. “Ik kreeg het idee voor Wibekes troostvriendjes naar aanleiding van de Warmste Week van Studio Brussel. Via mijn werk als coördinator bij de Bleekweide, een centrum voor rouw, verlies en traumaverwerking, kom ik in contact met kinderen en jongeren die door een moeilijke periode gaan. Ik wilde geld helpen inzamelen, zodat ook kinderen en jongeren die het financieel moeilijk hebben therapie kunnen krijgen.”

Omdat mensen zo enthousiast reageerden, besloot Wibe om de knuffels te blijven maken onder een geregistreerd merk. De opbrengst gaat naar verenigingen die zich inzetten voor kinderen en jongeren. “Ik vind het ook enorm rustgevend om na een drukke werkdag met handwerk bezig te zijn. Ik maak ze helemaal zelf. Elk Wibeke is uniek. En als er weer een leuk ventje af is, vraag ik me af wie hij zal kunnen helpen.”

Toen Wibe zelf gepest werd als kind vond ze vooral troost in haar dagboeken. “Ik schreef mijn verdriet van mij af. En ik ging naar de scouts, waar ik me wel gewaardeerd voelde. Maar het is toch iets wat je je hele leven meedraagt. Ik vind het nog steeds moeilijk om mensen te vertrouwen. Tegenwoordig stopt het pesten niet meer aan de schoolpoort. Via sociale media blijven de pesterijen doorgaan.”

“Ik merk dat er in coronatijden ook meer vragen komen om te helpen. Jongeren voelen zich niet meer goed in hun vel, ze sluiten zich op. Maar een Wibeke is zeker niet enkel nuttig als je verdriet hebt. Ik ken een meisje dat moeilijk haar emoties kan uiten. Zij heeft smileys met verschillende emoties in haar knuffel gestopt. Op die manier kan ze haar omgeving laten weten hoe ze zich voelt. Maar ook volwassenen kan het steun bieden, bijvoorbeeld bij het overlijden van een dierbare. Iedereen die openstaat voor de zachtheid van een knuffel, kan er iets aan hebben.”

www.wibekes.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content