Zelfs sober wordt sexy

Vroege voorjaarskriebels om iets te doen aan uw interieur? Begin dan bij de muren! Die kunt u voor relatief weinig geld een heel nieuwe look geven. Wedden dat deze lente bij u thuis veel vrolijker wordt?

Verf was, is en blijft een voordelige, makkelijke en vooral interessante manier om muren een creatieve verfrissende schok te geven. Zeker als je de mogelijkheden van de hedendaagse collecties ziet. De meeste omvatten zowel muur- als lakverven, van ultramat tot ultraglans. Hierdoor kunt u zowel muren als meubeltjes makkelijk overschilderen.

Het bijeenzoeken van de kleuren en schakeringen is wellicht het meest creatieve onderdeel van het werk. Wanneer u muren, muurhelften, scheidingswanden of uitstekende gedeelten in andere kleuren schildert, bouwt u een verrassingseffect in.

Tot slot is er natuurlijk nog altijd het durfmoment: wanneer u beslist te gaan voor een totaal ander kleurenpalet dan u gewoon was! Verfmerken en woonwinkels hebben middelen om te voorspellen hoe het eindresultaat er zal uitzien: van gedetailleerde kleurwaaiers tot computerprogramma’s. Bij hen kunt u ook de diensten van een kleurenconsulent aan huis bestellen of u inschrijven voor een kleurworkshop.

Kijken bij ontwerpers

Chris Mestdagh, Christophe Coppens, Luigi Colani en Willem Cole zijn maar enkele namen van mode-, interieur- en auto-ontwerpers die ook verf- en behangcollecties zijn gaan bedenken. Zo ontwierp Chris Mestdagh voor Boss Colors With a View, verf- en behangtypes die naadloos op elkaar aansluiten of mooi contrasteren. Aan Christophe Coppens, designer van hoeden en modeaccessoires, hebben we Wilde Orchidee te danken, de succeskleur van Levis. De ontwerpers kiezen vaak voor tussenkleuren met een natuurlijke uitstraling – citroengras, cacao, gedroogde vijg, duinzand, zwarte truffel...- en voor verrassende combinaties: kokosbruin met lavendelblauw, olijfgroen met gebroken wit...

Spelen met grijs

Kleurkenners hebben ons in de voorbije jaren de wondere effecten van grijs laten ontdekken. Donkerhouten meubelen of een parketvloer worden helderder of zien er verrassend eigentijds uit. Grijs in combinatie met één muurvak in een felle kleur oogt chic. En tal van verfmerken bieden nu een gamma grijs in tal van schakeringen (ook wel gekleurd grijs genoemd).

Muurstickers zijn hot

Grote, zelfklevende muurstickers zijn uitgegroeid tot een geweldige manier om van een saaie verfmuur een prachtige blikvanger te maken. Hun aanbod blijft toenemen en je vindt ze tegenwoordig in elke woonwinkel en in alle vormen en kleuren – van een sober lijnenspel tot grappige boodschappen. Sinds kort vinden we ook zelfklevende, kleurloze motieven die iets dikker zijn en die reliëf op de muur scheppen. De bedoeling is dat we ze na het aanbrengen schilderen. Op die manier kunnen we de kleur van de muurdecoratie óf perfect laten harmoniëren óf opvallend laten contrasteren met de wand.

Lichte wandpanelen

De tijd dat lambriseringen en wandpanelen vooral als cache-misère moesten dienen is voorbij. Vandaag kunt u muren over de hele hoogte bekleden met lichte en dunne panelen (1 cm). Ze laten zich even snel aanbrengen als laminaat (tand- en groef aan de vier zijden) en zijn beschikbaar in vele kleuren.

In één laag

Ziet u al dat schilderwerk niet zo zitten, dan kunt u gaan voor behang met barokke of bloemmotieven, in een hedendaagse interpretatie. Het meest in het oog springen de driedimensionale behangsoorten: laagjesbehang met motieven in reliëf die een wonderlijk optisch bedrog scheppen.

Wilt u het schilderwerk beperken, dan kunnen de nieuwe, extra dekkende muur- en lakverven u helpen. Ze zijn weliswaar 15 tot 20 % duurder dan klassieke verf, maar dankzij hun samenstelling volstaat meestal één laag. Bovendien camoufleren ze kleine oneffenheden, kunnen ze tegen een stootje en zullen hun kleur behouden als u vuil en vet afwast met een reinigingsmiddel. n

Info:

n ApplePie Design: tel. 02 356 32 83

n Arte: tel. 011 81 93 00

n Boss Paints: tel. 056 73 82 00

n Farrow&Ball: tel. 02 511 61 11

n Histor: tel. 011 27 87 01

n Levis: tel. 0800 24 111

n Maëstro: www.maestro-panel.be

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content