Zen, een kerst zonder kalkoen!

Het beeld dat de eindejaarsfeesten uitdragen blijkt onaantastbaar: rood, groen en goud, de familie opgedirkt en in het nieuw, rond een feesttafel met kreeft (of oesters), kalkoen (of kapoen) en de onvermijdelijke kerststronk met slagroom (of crème au beurre). Dat alles op een weldadige, fonkelende achtergrond van dennentakken waar-onder cadeautjes wachten om te worden geopend.

Toch ziet Kerstmis er tegenwoordig bij heel wat mensen helemaal anders uit.

“Welke feestelijke recepten zullen we in dit decembernummer brengen?” vroegen we ons laatst met z’n allen rond het koffiezetapparaat af (hebben we al eens gezegd hoezeer zo’n ochtendlijke kop koffie het denken bevordert?). De hamvraag: wat zetten we op tafel voor de eindejaarsfeesten? Het antwoord: uiteraard hebben traditionele schotels nog steeds hun plaats op de feesttafel maar meer en meer mensen nodigen elkaar uit voor een feestmaal met één enkel gerecht, raclette of fondue. Of ze kiezen voor andere feestformules zoals die waarbij elke gast een gerecht meebrengt. Waarom? Omdat het niet veel werk vraagt, in ieder geval veel minder dan een uitgebreid gangendiner. Omdat het geen fortuin kost, ook al is het niet gratis. Omdat iedereen er zijn gading in vindt, wat essentieel is op een feest dat verschillende generaties, met verschillende voorkeuren en eetgewoonten samenbrengt. Omdat zo’n schotel grotendeels vooraf kan worden bereid en dus niemand de hele tijd achter het fornuis hoeft te staan, waardoor ook de gastheer en -vrouw kunnen meegenieten van de feestmaaltijd en van het gezelschap. Omdat het de gasten toelaat om af en toe de benen te strekken. Al was het maar om wat augurken te halen die bij Jef staan en op weg daar naartoe even met Julie te praten of een paar minuutjes bij Paul te gaan zitten. We communiceren, we nemen deel aan het feest. Kortom: het gaat er warm en hartelijk aan toe. En dat is toch waar het bij een feest om draait, welke gebeurtenis we ook vieren.

Daarom kozen we dit jaar dus niet voor klassieke kalkoenrecepten maar voor fondue-ideeën, tot het dessert toe.

Nog een vraag die ons bij die ochtendkoffie bezighield: “Wat trekken we aan voor de feesten?” Ook daar blijkt de realiteit af te wijken van het klassieke, glossy plaatje. Bijna niemand koopt een compleet nieuwe outfit voor dat ene kerstfeest met de familie. In het echte leven leuken we wat we in de kast hebben hangen op met een feestelijk accessoire dat ons budget niet uitholt. Zelfde scenario voor de make-up: wat glitters bezorgen onze dagelijkse look een extra feestglans.

Vandaar dat we dit jaar mode- en schoonheidsadvies geven dat vertrekt van de basisstukken uit uw garderobe en beautycase.

Daarbovenop krijgt u van ons tal van inspirerende ideeën en tips om de stress te lijf gaan waarmee deze tijd van het jaar gepaard gaat: een zen kerstfeest neemt genoegen met wat minder. We wensen u een zee van geluk toe!

Anne Vanderdonckt Hoofdredacteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content