Zes jonge stylisten Twee lezers Een nieuwe look

Dit is een modeproductie zonder voorgaande! U herinnert zich wellicht dat we net voor de zomer een casting organiseerden waarbij we op zoek gingen naar twee lezers die model zouden staan voor de ontwerpen van zes studenten Mode & Styling van de Francisco Ferrer Hogeschool. Het resultaat is verbluffend!

Dit project is ontstaan uit een ontmoeting die Plus Magazine had met de afdeling Mode & Styling van de Francisco Ferrer Hogeschool (Stad Brussel).

De afdeling Mode & Styling van de richting toegepaste kunst behoort tot het hoger kunstonderwijs van het korte type. Wie er afstudeert is opgeleid om creatieve en technische oplossingen te bedenken, rekening houdend met de verwachtingen en doel- stellingen van een onderneming. En met oog voor de haalbaarheid en rendabiliteit van het project en de eigenheid van de sector.

De jonge ontwerpers vinden hun weg naar de betere Belgische en internationale confectiehuizen. Wij zijn op hen toegestapt met de vraag: Hoe kijken jonge stylisten tegen vijftigplussers aan? Een uitdaging. Het resultaat? Een generatie overschrijdend project met wederzijds respect.

Zo komt het dat op een warme dag in juni – jawel die waren er ook – de winnaars van onze modellenwedstrijd, de mooie Patricia Claisse (51 jaar) uit Brussel en advocaat Dirk De Beule (57 jaar) uit Antwerpen, de poort van de Hogeschool aan de Fonteinstraat in Brussel binnenstappen. Ze zijn uitgenodigd voor hun allereerste fotosessie. Patricia voelt er zich meteen thuis en dat is geen toeval: ze heeft hier zelf een opleiding gevolgd.

In de kleedkamer

De twee mannequins, de modeploeg van Plus Magazine en de zes stylisten ontmoeten elkaar in een tot kleedkamer omgetoverd klaslokaal. Salvatore, Hélène, Valentine, Meryt, Sarah, en Gilles leggen de laatste hand aan hun ontwerp, strijken nog snel de outfits. Met onze huisstyliste Sonja Mertens, die is neergestreken met haar onafscheidelijke zware koffers vol accessoires, schoenen en juwelen, overleggen ze wat het beste past bij hun creatie. Terwijl Paul, onze make-up kunstenaar, Patricia kapt en schminkt, zwermen Salvatore, Hélène en Valentine, die een mannenlijn hebben ontworpen, rond een nieuwsgierige Dirk die voluit gaat. Dit is duidelijk een man die van kleren houdt, van innovatie, van nieuwe uitdagingen, dat voel je gewoon.

En dat is nu net waar onze fotograaf Julien Dewilde naar op zoek is: een mannequin die de lens helemaal inpalmt. Een modefoto maken is teamwork waar ook de stylisten hun aandeel in hebben. Tot onze verbazing – het is tenslotte de eerste keer dat we met deze studenten samenwerken – hebben de jonge stylisten een duidelijke en gestructureerde kijk op de foto die ze in gedachten hebben. Ze houden rekening met de eigenheid van het magazine, de persoonlijkheid van de mannequin, de technische eisen die de ruimte stelt. We hoeven hen niets meer te leren!

Meryt, Gilles en Sarah, die instaan voor de vrouwenlijn, tonen zich al even gedreven. Met een grote zin voor perfectie volgen ze aandachtig of hun kleding goed valt. Ook Patricia, die de ruimte opvrolijkt met haar lach, is één en al aandacht. Ze wil dat de creaties tot hun recht komen, duwt een kraagje wat naar rechts, trek een jurk wat naar beneden. We overdrijven niet als we zeggen dat we een fantastische dag hebben beleefd. Zo’n dagen mogen voor ons eeuwig blijven duren!

Anne Vanderdonckt en Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content