© ISTOCK

Zo gaat de batterij van je smartphone langer mee

Niets zo frustrerend als een lege batterij wanneer je je smartphone echt nodig hebt. Hoe lang ze het volhoudt, ligt deels aan je toestel, maar je hebt het ook zelf in de hand. Zo spring je er zuinig mee om.

1. Verlaag de helderheid van je scherm

Het scherm van je smartphone is een energievreter. Hoe hoger de resolutie, hoe meer het scherm van je batterij vergt. Wellicht heeft de fabrikant de kracht van de ingebouwde accu afgestemd op de capaciteit van het scherm, maar als je energie wilt sparen is de helderheid verlagen een stap die flink het verschil maakt.

2. Zet de energiespaarstand aan

De nieuwste smartphones hebben een ingebouwde energiespaarstand. Deze permanent aanzetten is een slecht idee: je krijgt dan veel minder notificaties en de gps werkt veel minder goed. Maar als je batterij snel leeg loopt of er is nog maar 255 vermogen over, kan het een noodoplossing zijn.

3. Zet de trilfunctie uit

Veel mensen verkiezen een vibrerende telefoon boven een met een irritante beltoon. Niet zo gek, want die beltoon kan enorm storend zijn, zeker op kantoor of in de trein. Om maar te zwijgen over de nachtelijke uurtjes. Maar helaas vergt dat vibreren wel veel meer batterijvermogen dan de beltoon. Wees je daarvan bewust.

4. Zet bluetooth en wifi uit

Twee andere slokopfuncties zijn de wifi en je bluetooth. Zeker als je onderweg bent, heeft het weinig zin ze allebei aan te laten staan. Bluetooth is alleen handig om toestellen te verbinden, en als je de wifi aanlaat, zal je smartphone constant blijven zoeken naar mogelijke netwerken – en ook dat kost kracht. Gebruik liever 3G of 4G voor internet onderweg en zet je wifi alleen aan als je op een locatie bent waar je langdurig en/of intensief wil internetten.

5. Schakel je gps uit

De laatste stroomvreter van je smartphone is de ingebouwde gps. Ook deze functie heb je niet doorlopend nodig. In je instellingen kan je de gps ook op app-niveau uitzetten: niet iedere app hoeft te weten waar je bent, toch? En het bespaart weer wat stroom.

6. Extra batterijen

Het kan de moeite lonen om, naast de batterij die al in je smartphone zit, een tweede batterij te kopen, die je regelmatig oplaadt. Dit kan een tweede interne batterij zijn. Maar je kan ook een powerbank – een externe batterij – aan jouw telefoon koppelen. Dan hoef je je smartphone niet steeds open te maken om te wisselen. Powerbanks zijn bovendien niet duur.

7. Laat de telefoon vaker liggen

Een open deur? Misschien, maar het is voor veel mensen een lastige. Continu checken of er berichten zijn op WhatsApp, Instagram, Twitter, Faceboook, of je mails hebt... het is een verslaving. Telkens je een communicatieapp opent om te reageren op al die berichten, loopt de batterij een stuk sneller leeg. Opletten dus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content