Zo ziet u er 10 jaar jonger uit!

Hoeveel kaarsjes er op uw verjaardagstaart staan, maakt niet uit. Om er 10 jaar jonger en 100 keer levenslustiger uit te zien, hebt u geen wondermiddeltjes nodig. Een stevige portie persoonlijkheid, een vleugje stijl en het advies van onze specialisten volstaan. Dat bewijzen drie lezeressen en een lezer van Plus Magazine in deze modespecial!

Vijftigplussers slagen er steeds beter in fit en actief te blijven. Daarom gaan de oude schoonheidsregels vandaag niet meer op. En daarom hoeft u ook niet meer per se voor klassiek te kiezen als u zich veilig wilt voelen. Een vlotte eigen stijl vinden û een evenwichtsoefening tussen wat de mode voorschrijft en wat u zelf prettig vindt û is veel belangrijker. De beige en witte tinten van het najaar flatteren zowel de vijftigers Helga, Annie en Eric als Françoise, de krasse... tachtiger in ons gezelschap (niemand gelooft het, en toch is het waar!)

Helga: tweed jas ROSIE’S euro 245

lichtwollen broek A-RTICLES euro 119,95

wollen coltruitje GIGUE euro 79.

Eric: sportief jack in molton (euro 59,95)

ribfluwelen broek (euro 59,95) en lichtwollen sweatshirt (euro 49,95) COTTONFIELD.

Annie: katoenen blouson TURNOVER euro 179

wollen rok en jersey top A-RTICLES

resp. euro 49,95 en euro 19,95.

Françoise: jasje in spikkeltweed

GIGUE euro 280

lichtwollen asymmetrische rok

A-RTICLES euro 49,95

lamswollen trui BENETTON euro 39,90.

Vraag een tweede mening. Hoe meer u het gewend bent uzelf in de spiegel te bekijken, hoe minder u ziet. Daarom is het interessant dat u zich een keertje door een ander laat bekijken. Een vriendin misschien (hoewel die niet altijd geïnspireerd zal zijn). Of uw dochter – meestal enthousiast genoeg, maar misschien geneigd om u de I Love Mickey T-shirts aan te raden die haar navelpiercing zo mooi doen uitkomen. Negeer de mening van uw partner: net iets te veel ernstige studies hebben aangetoond dat mannen steevast voor een Betty Boop-look kiezen, compleet met minirok. Te mijden, tenzij onder vier ogen! Anderzijds vindt hij het leuke broekpak dat u zo goed staat maar zozo (als hij goedgehumeurd is) of lelijk (in het ander geval).

De ideale (bijna onmisbare) oplossing is een bezoek aan een professionele adviseur die u precies kan vertellen welke kleuren en kleren, welke make-up en welk kapsel u nodig hebt om optimaal voor de dag te komen. Gratis is dat natuurlijk niet maar het loont wel de moeite want als u er goed uitziet, zult u zich ook goed voelen. U zult dus geen geld meer weggooien aan zaken die u er ziekelijk doen uitzien, zodat u zich ellendig voelt. Professioneel advies is vooral interessant als u de kaap van de vijftig bereikt: hormonale veranderingen hebben een invloed op het figuur, de kleur van de huid en soms zelfs die van de ogen.

Mik op kleur. Zwart dragen is een van de meest gemaakte fouten. “Maar het is altijd chic”, protesteert u, “het maakt slank en het past bij alles!” Jawel, maar het maakt u ook tien jaar ouder. Wat moet u dan doen als u niet zonder zwart kunt? Verwarm het met sterke kleuren, zo dicht mogelijk bij het gezicht (kraagje, chemisier, sjaaltje). Profiteer ervan nu de mode weer kleurrijk wordt: het is net wat u nodig hebt!

Verleng uw silhouet. Een goede manier om uw silhouet langer en slanker te maken: kies de bovenstukken en de onderstukken van uw kleding in dezelfde kleur, zodat uw silhouet niet doormidden wordt gesneden. En ga bij voorkeur voor effen kleuren want motieven kunnen gevaarlijk zijn. Grote bloemen of luipaardvlekken zijn leuk als details maar niet als total look. Een hoge kraag verbergt foutjes van de kin en een V-kraag doet de hals aanzienlijk langer lijken.

Loop niet op stelten: de beste hakhoogte voor uw comfort, uw elegantie (èn uw rug) is 4 tot 5 centimeter, niet meer.

Nog even zeuren: regelmatig trimmen houdt uw figuur op peil. Hebt u daar geen tijd of zin in? Stofzuig dan desnoods elke dag, dat verbrandt ook calorieën en uw salon ligt er altijd smetteloos bij! Tenslotte nog dit: zoals uw moeder altijd zei terwijl ze een boek op uw hoofd legde: loop met een rechte rug!

Mijd overdaad. Juwelen, echt of namaak, zijn de beste vrienden van een vrouw. Maar behang uzelf er niet mee tot u eruitziet alsof u een juwelierszaak hebt overvallen. Als u zware oorbellen kiest, dan laat u het halssnoer maar beter in het juwelenkistje, en omgekeerd.

Voor de make-up geldt trouwens dezelfde regel: leg de nadruk op uw ogen of op uw lippen maar niet op allebei.

Doe niet alsof u 20 bent. De reclame wil ons doen geloven dat alles kan, door bijvoorbeeld twee of drie generaties in dezelfde kleren te tonen. Laat dat echter geen reden zijn om de kleerkast van uw dochter te plunderen. Kleren die voor tieners of twens gemaakt zijn, doen u door het subtiele spel van contrasten, alleen maar ouder lijken zodat u precies het tegenovergestelde bereikt van wat u hoopt.

Kies lingerie van goede kwaliteit. Als uw lichaam verandert, moet uw onderkleding mee veranderen. Ga naar een goede lingeriewinkel en laat u door adviseren over uw behamaat. Want zelfs als u er wonder bij wonder in geslaagd bent, in twintig jaar geen grammetje bij te komen, toch veranderen de borsten na de menopauze. Studies hebben uitgewezen dat 88 % van de vrouwen een beha in de verkeerde maat draagt.

Wees lief voor uw huid. Bruinen, in de echte zon of op de zonnebank, is niet alleen ongezond, het veroorzaakt ook rimpeltjes en doet de huid sneller verouderen. Als u tien jaar jonger wilt lijken is bruinen dus het domste dat u kunt doen.

De basisregels voor een mooi, gezond velletje zijn doodeenvoudig. Reinig uw huid altijd zorgvuldig (ook ’s ochtends, om resten van nachtcrème en onzuiverheden te verwijderen). Plan eenmaal per week een grondige reiniging. Gebruik overdag een hydraterende crème met zonnefilter. Gebruik ’s nachts een crème die de veroudering tegengaat. Beperk u tot maximaal één (zuiverend, hydraterend, voedend of verjongend) masker per week. Of gebruik, ook weer eenmaal per week, een extra dikke laag nachtcrème om de huid tot in de diepte te voeden. Dat werkt ook prima en is goedkoper dan een masker.

Wees uw kapper eens ontrouw. Uitgekeken op uw haar? Wees uw vaste kapper dan één keer ontrouw en bezoek een goede kapper-visagist die een heel nieuwe blik op uw kapsel kan werpen. Dat kost geld, jawel, maar beschouw het als een investering. Een ouderwets of te damesachtig kapsel maakt u tien jaar ouder. Een kleurtje dat u niet staat doet dat ook. In ons volgende nummer komen we uitvoerig terug op oplossingen voor haarproblemen (haaruitval, droog haar enz.).

Ga voor een lichte make-up. Make-up is zo individueel dat het moeilijk is om algemene tips te geven. Toch is een meer genuanceerde maquillage bijna altijd een goed idee. Gebruik liever een perzikroze blush dan een kleur die naar bordeauxrood gaat. Ruil eyeliner, die u een harde blik geeft, voor het vagere effect van een oogpotlood. Trek bij het aanbrengen van de mascara de wimpers niet naar voor maar naar opzij, dat maakt uw ogen groter. Gebruik eventueel lippenpotlood om te voorkomen dat uw lipstick uitloopt, maar kies dan een natuurlijke tint of de kleur van uw lipstick, nooit donkerbruin. Opgelet met poeder! Het zet zich in rimpeltjes vast en benadrukt zo de leeftijd, zeker als het in de fond de teint gaat kleven (kies trouwens geen te intense kleur fond de teint). Ten slotte nog iets over de wenkbrauwen die vaak worden vergeten. Als ze te dik zijn, grijpt u naar het pincet om ze een mooie vorm te geven. Zijn ze te dun, dan werkt u ze bij met potlood. Het kan een kleinigheid lijken, maar het maakt echt een verschil!

En voor de mannen? Omdat herenkleding in principe soberder is en hij minder accessoires draagt, is het risico om flaters te slaan kleiner dan bij de dames. Maar ook voor hem is een al te drastische verjongingskuur (een jeans waarvan het achterpand tot aan de knieën reikt bijvoorbeeld) uit den boze, net als het blijven zweren bij wat tien jaar geleden modieus was. Mijd het combineren van te veel verschillende kleuren. En verzorg uw huid. Wie elke maand de schoonheidspagina’s van Plus Magazine leest, weet onderhand dat er ook voldoende hydraterende en anti-verouderingsproducten bestaan, speciaal voor heren.

Modebewuste mannen zullen zelfs een bezoek aan een imago-consulent niet afslaan. Maar zij willen dan ook het onderste uit de kan!

HELGA GACZOREK (51)

Met de jaren bent u zelfverzekerder geworden, ook wat uw kleding betreft. U weet perfect wie u bent, wat u wilt en waar u zich goed in voelt. Dus is het ogenblik aangebroken om te durven spelen met mode. Combineer gerust het strakke jasje van uw mantelpak met een zwierige rok in een zacht, soepel vallend materiaal. Kies voor een trendy kleur als groen en draag er een warme tint bij die uw teint oplicht. Let ook op uw schoenen: een modieuze laars onderstreept uw persoonlijkheid en contrasteert met de tijdloze vrouwelijkheid van uw outfit.

Voor een avondje uit is een stel aparte juwelen een must. Stijlgoeroes raden monochrome sieraden aan, hoewel een kleurrijk juweel als blikvanger vanzelfsprekend ook altijd mag. Dit seizoen gaat veel aandacht van de juwelenontwerpers naar sierspelden en brede armbanden. Tijd om uw juwelenkistje te inspecteren!

Helga heeft een stevige huid en de kleur van haar haar geeft haar gezicht een opvallende uitstraling die haar teint accentueert. Daarom hebben we het ‘Small is beautiful’-gamma van Givenchy gebruikt: Fond de Teint crème stretch Skin Tonic met beschermingsfactor 25, Ombres Quatuor Prisme Again 03 Purple Emotion, lippenstift Lip Lip Lip! texture Essential Café Brown en Red Affair, blush Prisme Again en Compact Poudre Prisme Again Visage 03 Elegant Beige.

De specialist zegt:

Betty Schouten, training manager Dior Cosmétiques

“Kies zomer en winter voor een lichte fond de teint om de onnauwkeurigheden van de huid niet te versterken. Test het product op de binnenkant van uw pols, maar niet waar de huid het bleekst is. Een fond de teint is perfect als je hem niet kunt zien. Breng geen fond de teint aan op de hals. Dat is lelijk en laat sporen na.”

ERIC ANDROUS (52)

Hoe meer een persoonlijkheid zich ontwikkelt, hoe belangrijker de ondersteunende factoren, zoals de kleding, worden. Ook de meeste mannen begrijpen dat tegenwoordig. Veel heren houden van comfortabele kleding, wat echter niet gelijkstaat met saai of slordig. Bewust kiezen voor een goedzittende pasvorm en comfortabele materialen is een eerste stap in de goede richting. Een sportief jasje op een leuke trui en een vlotte jeans bijvoorbeeld. Een spijkerbroek zorgt voor een jeugdige allure, net als leuke stevige schoenen en een hip horloge.

“Eric is een sportief en dynamisch type en heeft een elastische huid waarop de jaren geen vat lijken te hebben. We verzachtten zijn trekken een beetje en egaliseerden zijn teint met Day Rescue Soin Total revitalisant Aramis Lab Series for Men. De factor 15 beschermt tegen UVA-stralen, de grote boosdoeners voor de veroudering van de huid. Tot slot nog een vleugje poeder en Eric is klaar voor zijn volgende avontuur!”

De specialist zegt:

“Huidverzorging is van wezenlijk belang om er goed te blijven uitzien. Maar voor een onmiddellijke verjongingskuur is een patch ‘dé-rideur’ aangewezen (Capture R-Lisse, in vijf minuten zijn de werkende bestanddelen doorgedrongen in de huid) of een gladmakende gel die onmiddellijk inwerkt (Capture R-Flash, beide Dior).”

ANNIE HENDRIX (56)

De veelzijdigheid van de hedendaagse mode maakt het makkelijker om uw eigen stijl te benadrukken. Het jasje van een sober broekpak oogt immers minder streng op een trendy rok met plooien en knielaarzen.

Zo kunt u precies dié vormen uitspelen die u aantrekkelijk vindt. Een diepe halsuitsnijding, een top die perfect de lijnen van uw lichaam volgt: beide moeten kunnen. Wilt u wat slanker lijken, dan opteert u uiteraard voor verticale accessoires zoals een lang halssnoer.

Volgens de traditionele kledingnormen is leder û vooral leder in een opvallende kleur û een materiaal dat exclusief voorbehouden is aan twintig- en dertigers. Wie Annie ziet stralen in haar felroze jack, weet wel beter.

Annie heeft een sprekende blik en mooigevormde lippen. Voor haar hebben we producten van Chanel gebruikt, waaronder hèt sterproduct van deze herfst, Lèvres Impression. Frisheid en lichtheid vonden we in Ombre d’eau, een tweekleurige oogschaduw en Quatuor 53 Fascination. Verder gebruikten we: Teint Vitalumière Fluide Eclat source de jeunesse 30 Cendré, Compact Crème Universel Multivitaminé, Irréelle Blush 70 Incognito, rouge Hydrabase 50 Tobago en 32.

De specialist zegt:

“Roze doet u er jonger uitzien en past heel goed bij de groene en bronzen oogschaduw van de herfst. Hier en daar een vleugje roze zorgt voor een frisse en stralende teint. Een potlood gebruiken om te voorkomen dat uw lippenstift uitloopt in de kleine plooitjes rondom uw mond mag, maar kies er een in dezelfde tint als uw lippenstift.”

FRANçOISE FAVRESSE (81)

Wie zegt dat opvallende kleuren of ribfluweel niet meer mogen als je oma bent? Françoise voelt zich prima in haar vrolijke jasje, strakzittende T-shirt en sportieve rok. Kiest u resoluut voor een jonge look, dan opteert u voor kwaliteit en een gestructureerde snit met eventueel een bescheiden schoudervulling. En u voegt af en toe een vleugje humor aan uw kleding toe. Dat kan bijvoorbeeld met een vrolijk gekleurd halssnoer of met een nonchalante strik. En het fabeltje dat pastelroze alleen geschikt is voor pubers en baby’s, verwijst u maar meteen naar de papiermand. Zachtroze verlevendigt de teint en doet een bleke huid stralen.

Nog een tip: een oprechte lach is de beste manier om er eeuwig jong uit te zien. Geniet dus met volle teugen van het leven, voel u goed in uw vel en in uw kleren. Wedden dat niemand zich dan afvraagt hoe oud u bent?

Françoise heeft een mooie, fijne huid en stralendblauwe ogen. Voor haar gebruikten we La Roche-Posay. Unifiance fond de teint Lissage Optique, Respectissime oogschaduw Grenat (donkerrood) en Topaze (geel), mascara Densifieur noir, blush Stretch, lippenstift nr. 178 en nr. 204. Doordat Françoise altijd haar wenkbrauwen epileerde, heeft ze er bijna geen meer. We hebben ze hertekend met een grijs potlood. Voor haar zijn ook de serums en de revitaliserende crèmes van Helena Rubinstein geschikt: Concentré Prodigy Essence en Life Pearl, de crème die de teller terug op nul zet.

De specialist zegt:

“Vergeet vanaf een bepaalde leeftijd niet de wenkbrauwen opnieuw te tekenen. Ze geven uw gezicht meer structuur en accentueren uw trekken. Vermijd geel en bruin als make-upkleuren, die zijn te flets.” n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content