© Getty Images/iStockphoto

E-books aankopen en op je e-reader plaatsen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Met een e-reader neem je al je favoriete boeken overal mee zoder dat ze plaats of gewicht innemen. E-books kopen, kan je doen in webwinkels, via de winkel die aan je e-reader gekoppeld is of via digitale boekenclubs zoals bv. Elly’s Choice.

Veruit de meeste e-books die je in ons land kan kopen, hebben het epub-formaat. Meer daarover kan je hier lezen. . Deze boeken kan je lezen op de meeste e-readers, maar ook op smartphones, tablets en computers.

Vroeger werden de meeste boeken beveiligd tegen kopiëren met het Adobe DRM-systeem. Dat is echter vrij gebruiksonvriendelijk en werd daarom de laatste jaren door de meeste uitgevers van e-books vervangen door een watermerk. Daarmee kan de aankoper achterhaald worden en misbruik worden achterhaald, maar het grote voordeel is dat je geen speciale software meer nodig hebt om deze e-books te openen.

Boekenwinkels gekoppeld aan een e-reader

Sommige e-readers zijn gekoppeld aan een eigen boekenwinkel. Zo kun je direct vanaf je e-reader e-books kopen. Als je boeken op de website van de eigen boekenwinkel aanschaft, komen ze meteen op je e-reader terecht.

Enkele voorbeelden:

Kobobooks: schaf je hier een e-book aan met je Kobo e-reader dan komt dit boek meteen in de bibliotheek van je e-erader. Boeken die je hier aanschaft zijn echter nog wel beschermd met het Adobe DRM-systeem. Wil je deze op andere e-readers, smartphones, tablets of computers lezen, dan moet je eerst een Kobo-leesapp installeren of de gratis software Adobe Digital Editions.

Amazon.nl: hier kan je e-books kopen voor de Kindle e-readers die Amazon verkoopt. Deze boeken hebben een eigen kopieerbeveiliging. Met de Kindle-app kan je ze ook smartphones en tablets lezen.

Standaardboekhandel.be: Standaard Boekhandel is verdeler van de Tolino e-readers. Via de ingebouwde webwinkel in de Tolino e-readers koop je e-books door op het beginscherm ‘Naar de webwinkel’ te gaan.Van zodra je een e-book hebt betaald, komt het ook hier automatisch in je bibliotheek terecht.

In een webwikel

Een lijst geven van de webwinkels waar je e-books kan kopen is onmogelijk. Het zijn er te veel. Daarom beperken we ons tot enkele websites waar je zeer veel Nederlandstalige e-books kunt kopen.

Standaarboekhandel.be

De Slegte.be

Bol.com

eBook.nl

Nadat je je aankopen hebt afgerekend op deze websites, krijg je ofwel meteen een donwloadlink om je e-boeken te donwloaden, ofwel ontvang je een e-mail op je mailadres met daarin de link(s) om de boeken te donwloaden.

Bij een aantal e-readers die over Wifi beschikken kan je via e-mail je aangekochte boeken naar je e-reader sturen.

Heb je een Kindle e-reader dan doe je dat via een speciaal Kindle e-mailadres dat je toevoegt aan de lijst goedgekeurde e-mailadressen in je Amazin-account.

Je kan natuurlijk ook altijd de e-books eerst downloaden en centraliseren op je computer en daarna die e-books die je wil gaan lezen op je e-reader zetten via een mini- of micro-usb-kabel.

  1. Zet de e-reader aan.
  2. Sluit de e-reader aan op de computer via de meegeleverde mini- of micro-usb-kabel.
  3. Kies via (het scherm van) de e-reader voor pc-koppeling of usb-modus.
  4. Open de Verkenner (Windows) of Finder (Mac OS X) en sleep de bestanden naar de e-reader. Kijk hierbij goed of boeken in een speciale map op de e-reader gezet moeten worden. Check daarvoor de gebruiksaanwijzing. Of ga na in welke map eventuele meegeleverde boeken staan. De nieuwe boeken moeten in dezelfde map worden gezet.
  5. Wacht tot alle boeken gekopieerd zijn. Soms kan dat even duren, zeker als je meerdere boeken overzet. Koppel vervolgens op een veilige manier je de e-reader los.

In een fysieke boekenwinkel

In de winkels van Standaard Boekhandel kan je eveneens e-books kopen. Ga naar de kassa, vraag naar het e-book dat je wil kopen en geef je e-mailadres op. Je e-book betalen, doe je net als een papieren boek cash, met een boekenbon, met Bancontact of met kredietkaart.

Van zodra je je e-book betaald hebt, komt het automatisch in ‘Mijn e-bibliotheek’ op www.standaardboekhandel.be terecht. Je ontvangt ook steeds een e-mail met een downloadlink.

Via een boekenclub

Er zijn digitale boekenclubs waarbij je maandelijks voor een vast bedrag een aantal e-books kunt kopen. Een voorbeeld hiervan is Elly’s choice, een dienst waarbij je maandelijks een selectie van 10 boeken kunt downloaden. Als bezoeker van Plusmagazine.be geniet je bovendien heel bijzondere voorwaarden bij deze boekenclub. Voor een abonnement voor 10 e-books per maand, betaal je slechts € 29,90 in plaats van € 35,88.

E-books aankopen en op je e-reader plaatsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content