Om teksten te redigeren gaat er niets boven een echt klavier. © G.F.

Een apparaat voor elke taak

Surfen, muziek afspelen, mailen... de computer, de tablet, de smartphone, ze kunnen het allemaal. Maar sommige hebben er meer aanleg voor dan andere.

Een manusje-van-alles kan álle klussen aan: loodgieterij, elektriciteit, schilderwerk, meubelpakketten monteren. Zo iemand in je buurt hebben is erg handig als je het talent, de kennis of de kracht mist om het zelf te doen. Maar laten we eerlijk zijn: niemand kan álles – of toch niet zoals het hoort. En dus hebben we soms een specialist nodig. Die regel gaat ook op voor onze elektronica. Hoe veelzijdig en spectaculair de mogelijkheden van deze apparaten ook zijn, in sommige toepassingen blinken ze meer uit dan andere.

Telefoneren

Niets beter voor gesprekken van uitstekende geluidskwaliteit dan een telefoon met draad.
Niets beter voor gesprekken van uitstekende geluidskwaliteit dan een telefoon met draad.

Meer en meer mensen zeggen hun vaste telefoonlijn op. Een smartphone heeft immers heel wat voordelen. Je belt geen nummer maar een persoon, je bent overal bereikbaar, je kan berichten ontvangen en zelf sms’jes sturen. Maar wat met de kosten en vooral de kwaliteit van de verbinding? De vaste telefoon, die vooral bij jongere mensen in ongenade is gevallen, heeft ook goede kanten, vooral op plaatsen die niet of slecht door mobiele netwerken worden gedekt. “Hoor je me niet meer? Wacht even, ik ga wat dichter bij het venster staan.” Dat kan lastig zijn. De ideale oplossing? Combineer beide systemen!

Fotograferen

Zelfs de beste smartphone kan niet op tegen een echt fototoestel.
Zelfs de beste smartphone kan niet op tegen een echt fototoestel.

De fotokwaliteit is een van de belangrijkste strijdpunten in de concurrentie tussen smartphoneproducenten. Maar wat Apple, Samsung, Sony, Huawei en de rest ook mogen beweren, geen enkel model van geen enkel merk, hoe duur ook, evenaart een echte camera, zeker niet voor interieurfoto’s. Gaat je dochter trouwen? Vier je de verjaardag van je kleinzoon? Heb de juiste reflex en gebruik een reflexcamera! Voor mobiel gebruik is een smartphone handiger. Je stopt hem in je zak of handtas en hij is altijd binnen handbereik voor een kiekje, bijvoorbeeld na een verkeersongeval. En ben je fan van sociale media, dan kan je een foto op je smartphone in een handomdraai met iedereen delen.

Surfen

De smartphone, de tablet, de pc, zelfs de smart tv: surfen kunnen ze allemaal. Maar elk toestel zorgt toch voor een heel andere ervaring. Op een smartphone het adres van een website intikken of de inhoud van een webpagina lezen, gaat niet altijd even vlot. Een pc werkt natuurlijk het comfortabelst. Een groot scherm, een echt toetsenbord, een muis... Een laptop is ook praktisch, maar die kan gaan doorwegen als je ermee op de bank zit of in bed ligt. In dat geval is een tablet het meest comfortabele compromis.

Werken

Om een lange tekst te schrijven, om in een Excel-tabel te werken of om een PowerPoint-presentatie aan te passen, gaat er niets boven een pc (desk- of laptop). Sommige mensen verkiezen de draagbaarheid van een laptop boven de voordelen – schermgrootte, connectiviteit – van een desktop. En viceversa. Hoe dan ook lenen een tablet en zeker een smartphone zich hier minder voor en zijn ze enkel nuttig bij noodgevallen. Documenten lezen lukt wel, wijzigingen aanbrengen is een probleem. Tekst schrijven kan nog min of meer, maar op het schermpje van een smartphone aan een Excel-tabel of een PowerPoint-presentatie prutsen, grenst aan masochisme!

Muziek beluisteren

Heeft je smartphone/tablet voldoende geheugen, dan kan je er dezelfde muziekverzameling op bewaren als op je andere toestellen. Afspeellijsten maken en informatie over elke track bijwerken (lanceringsjaar, ranking, titel van het album, enz.) doe je beter op een pc of een Mac, want de computerversie van iTunes heeft meer functies dan de mobiele. Het afspelen gaat wel even goed op mobiele toestellen: koppel je smartphone of tablet aan goede Bluetooth-luidsprekers en je bekomt een uitstekende kwaliteit. Maar niets kan zich meten met een echte hifi-installatie.

Partner Content