Facebook: ‘Overige’-berichtenvak verdwijnt

Goed nieuws: privéberichten sturen op Facebook wordt voortaan makkelijker. Nog beter nieuws: het postvak ‘Overige’ verdwijnt. En daarmee ook de talloze misverstanden die door dat ‘grijs’ vakje veroorzaakt werden...

Had je ook het schaamrood op de wangen toen je achter het bestaan van het Facebookpostvak ‘Overige’ kwam en merkte dat daar nog aan jou geadresseerde berichten in staken, die je dus nooit beantwoordde? Vaak waren dat dan wel berichten van mensen met minder goede bedoelingen à la “ik zag je profielfoto en vind je zo geweldig dat ik je beter wil leren kennen’, maar evengoed ook kwamen daar berichten rterecht van goed bedoelende mensen die willen ingaan op iets wat je op de pagina van een gemeenschappelijke kennis schreef of die iets wilden kopen wat je in een verkoopgroep aanbiedt. Of aanbóód, want nogal wat Facebookgebruikers ontdekken het postvak ‘Overige’ dus pas na jaren, met een hoop ongelezen berichten (en gemiste kansen) erin. Niet onlogisch, want waar je voor berichten van Facebookvrienden telkens een melding krijgt, belanden die van niet bevriende Facebookers met stille trom en vaak veel later dan ze verstuurd werden in die ‘Overige’. Waar dan een al even grijs en dus nauwelijks waarneembaar (1) aangaf dat ze er zaten.

Niet meer betalen

Voorheen kon je als zender van een bericht dat probleem oplossen door ervoor te betalen om je bericht in het gewone ‘Postvak IN’ te doen belanden, maar blijkbaar is die piste nu ook verlaten door Facebook. Het sociale medium zal nu alle boodschappen van mensen met wie je al berichten uitwisselde of die bijvoorbeeld in een contactenlijst staan waar Facebook toegang toe heeft, meteen in je ‘Postvak IN’ zetten. Berichten van anderen komen ook daarin terecht, maar dan met een speciale vermelding – in het Engels ‘Message Request’, hoe dat er in het Nederlands zal uitzien, weten we nog niet.

Meer spam?

Is dat de deur openzetten naar spam? Het was nu juist zo aangenaam aan het berichten uitwisselen op Facebook, dat je ‘Postvak IN’ in tegenstelling tot je normale e-mail niet bedolven werd onder de reclameboodschappen en allerhande ongewenste post. Neen, verzekert Facebookmedewerker David Marcus, die de blijde boodschap bekend maakte (op https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156280059890195&set=a.489597915194.389572.800665194&type=3&theater). “We blijven meedogenloos optreden tegen spam!”

Partner Content