Meerdere gebruikers op één computer

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Thuis wordt een computer vaak gebruikt door meer dan één persoon. Hoe organiseert u deze dan zodat elke gebruiker toch gemakkelijk zijn eigen documenten en gegevens terugvindt en ieder zijn eigen privacy heeft.

Inhoud:

Wanneer meerdere mensen gebruik maken van de computer waarop u werkt, hebt u toch graag dat u die telkens ‘herkenbaar’ terugvindt. Hiermee bedoel ik dat uw bureaublad er plots niet helemaal anders uitziet, u schermresolutie aangepast is enz.. Ook alle toepassingen moeten betrouwbaar functioneren. Bovendien kunt u als gebruiker van een gedeelde computer mogelijk ook bezorgd zijn om uw privacy.

Daarom is het belangrijk meerdere gebruikersaccounts aan te maken op een computer die door meerdere personen wordt gebruikt. Het voordeel hiervan is dat elke gebruiker zijn eigen instellingen kan instellen zonder dat de andere gebruikers daar iets van merken. Als gebruiker X graag op een grotere resolutie werkt en gebruiker Y niet, dan is dat geen enkel probleem als beiden hun eigen account hebben.

Een ander voordeel van afzonderlijke accounts is dat wanneeer er iets gebeurt met het account van vrouw- of manlief, of een andere gebruiker heeft zijn wachtwoord bijvoorbeeld vergeten, u dit met behulp van een beheerdersaccount kunt herstellen of een nieuwe account kunt aanmaken.

Verschillende gebruikersaccounts in Windows

In Windows hebt u de keuze tussen het aanmaken van een beheerdersaccount of een gebruikersaccount met beperkte rechten.

Als u een gebruikersaccount met beperkte rechten gebruikt, blijft de invloed van een virus of andere schadelijke software beperkt. Als u een beheerdersaccount gebruikt en er vindt een aanval plaats, kan de aanvaller volledige toegang tot uw computer krijgen wat rampzalige gevolgen kan hebben.

Als uw computer wordt aangevallen door schadelijke software, kan de aanvaller via de account waarmee u bent aangemeld op uw computer, toegang tot uw computer krijgen. Bij een account met beperkte rechten heeft een aanvaller slechts beperkte mogelijkheden.

Daarom zegt Microsoft dat een beheerdersaccount niet bedoeld is voor het alledaagse werk. Iedereen die op uw computer werkt, moet bij voorkeur een gebruikersaccount met beperkte rechten hebben waarmee hij of zij normale werkzaamheden kan uitvoeren, zoals het maken van een document in Word of het surfen op internet. Ook u dus! Zelfs al bent u de beheerder van de computer, dan maakt u best naast uw beheerdersaccount, nog een gebruikersaccount met beperkte rechten voor uzelf aan.

Opmerking: In Windows Vista worden alle programma’s standaard uitgevoerd in een veilige modus. Als een toepassing probeert een bewerking uit te voeren die mogelijk gevaarlijk is en beheerdersrechten vereist, wordt u door Windows Vista gevraagd om toestemming voor het uitvoeren van het desbetreffende programma.

De soorten accounts samengevat

Beheerdersaccount: het standaardtype account voor Microsoft Windows XP. Met deze account kunt u het volgende doen:

 • Uw computer instellen en software en hardware installeren.
 • Voorkeuren instellen en reparaties uitvoeren.
 • Nieuwe programma’s en hardware toevoegen, zoals een printer of software voor het delen van muziek.

Gebruikersaccount met beperkte rechten: met deze account kunt u uw dagelijkse werk doen. Met een dergelijke account kunt u bijvoorbeeld de volgende programma’s gebruiken:

 • Internetprogramma’s en e-mailprogramma’s
 • Productiviteitsprogramma’s, zoals Microsoft Word, Microsoft Excel en Microsoft PowerPoint
 • Programma’s waarmee u muziek en video’s kunt afspelen, foto’s kunt bewerken, enzovoort.

Helaas zijn er toch soms toepassingen die niet naar behoren werken bij een gebruikersaccount met beperkte rechten. Wilt u dat voorkomen, dan kunt u kiezen voor het gebruik van Windows SteadyStae (zie verder)

Een gastaccount kan het merendeel van de functies van een gebruikersaccount met beperkte rechten, maar hiervoor moet geen wachtwoord worden opgegeven. Een gastgebruiker kan zich dus snel aanmelden (en afmelden) en dan bepaalde eenvoudige taken uitvoeren, zoals het controleren van e-mail en surfen op internet.

Een gebruikersaccount met beperkte rechten creëren

Zorg ervoor dat u bent aangemeld als beheerder.

 • Klik op Start en klik op Configuratiescherm.
 • Klik op Gebruikersaccounts en klik onder Kies een taak op Een nieuwe account maken.
 • Klik op Nieuwe gebruiker in het menu Actie.
 • Typ de naam van de gebruiker en klik op Volgende.
 • Klik onder Kies een type account op de optie Gebruiker met beperkte rechten en vervolgens op Account maken.

U kunt hier ook kiezen of de gebruiker al dan niet een wachtwoord moet invullen om toegang te krijgen tot de account. Zo kunt u gevoeleige informatie die op een gezamenlijke pc staat afschermen.

In Windows XP bestaat de functie ‘Snelle gebruikerswisseling’, waarmee u naar een andere gebruiker kunt overschakelen zonder programma’s te hoeven sluiten of uw computer opnieuw te hoeven opstarten.

Snel van gebruiker wisselen

Met Snelle gebruikerswisseling kunt u overschakelen naar de beheerdersaccount als u wijzigingen wilt aanbrengen of een nieuw programma moet installeren, en vervolgens weer terugschakelen naar de gebruikersaccount met beperkte rechten zonder dat u daarvoor uw werk of lopende bewerkingen hoeft te onderbreken.

Om van deze functie gebruik te kunnenmaken, moet u:

 • Klikken op Start, Configuratiescherm en op het onderdeel Gebruikersaccounts.
 • Klik op De manier waarop gebruikers zich aan- en afmelden wijzigen.
 • Schakel het selectievakje Snel naar andere gebruiker overschakelen in.
  (Opmerking: u moet waarschijnlijk het selectievakje Het welkomstscherm gebruiken inschakelen om het selectievakje Snel naar andere gebruiker overschakelen te kunnen inschakelen.)
 • Klik op Opties toepassen.

Nu kunt u zo vaak als u wilt naar een andere account overschakelen. Dat doet u als volgt:

 • Klik op Start en vervolgens op Afmelden (of druk op de Windows-toets + L).
 • Klik op Andere gebruiker.
 • Klik op de gebruikersaccount die u wilt activeren.

Verschillende gebruikersaccounts met Windows SteadyState

Een andere mogelijkheid om in alle veiligheid met meerdere gebruikers op 1 computer te werken, is het gebruik van Windows SteadyState, een gratis tool voor Windows XP en Vista.

De software downloaden kan hier.

Om het programma te installeren dubbelklikt u op SteadyState.msi en kiest u Uitvoeren. Accepteer de licentiebepalingen en klik op Doorgaan. Volg de verdere instructies en klik tot slot op Voltooien.

Na het opstarten van Windows SteadyState komt u terecht in het hoofdvenster waarin alle functies van Windows SteadyState worden bediend.

1. De computerbeperkingen instellen
Hier kunt u algemene privacyopties instellen, beperkingen instellen die de beveiliging verbeteren en andere instellingen opgeven die voor de gedeelde computer in het algemeen gelden.

2. Software-updates plannen
Hier kunt u bepalen wanneer software-updates en antivirusupdates moeten worden toegepast, en kunt u aangepaste scripts toevoegen.

3. Schijfbescherming
Hier kunt u de functie Windows Schijfbescherming in- en uitschakelen, en een beschermingsniveau voor het systeemstation instellen. Via Windows-schijfbescherming wordt het deel van uw harde schijf waarop het Windows-besturingssysteem en andere programma’s staan, beveiligd tegen wijzigingen waarvoor de beheerder geen goedkeuring heeft verleend. Met Windows SteadyState kunt u Windows-schijfbescherming zo instellen dat bijvoorbeeld alle wijzigingen bij opnieuw opstarten worden opgeheven, wijzigingen op een bepaalde datum en tijd worden opgeheven of wijzigingen helemaal niet worden opgeheven.

4. Gebruikersprofielen
Hier kunt u functiebeperkingen instellen en programma’s voor gebruikers blokkeren, gebruikersprofielen vergrendelen en ontgrendelen, en wachtwoorden, afbeeldingen en sessietijden wijzigen.

Klik in het gebied Gebruikersinstellingen van het hoofdvenster op de account die u wilt configureren. Gebruik de onderstaande vier tabbladen als u instellingen wilt wijzigen en beperkingen wilt opleggen.

Via het tabblad Algemeen kunt u gebruikersprofielen vergrendelen en ontgrendelen, sessietijden instellen, wachtwoorden wijzigen, de afbeeldingen van gebruikersprofielen wijzigen, en geselecteerde gebruikersprofielen verwijderen.

Via het tabblad Windows-beperkingen kunt u beperkingen instellen voor het menu Start, de Windows-systeemwerkset en andere voorzieningen. Het is ook mogelijk stations onzichtbaar te maken die voor een bepaalde account niet toegankelijk mogen zijn.

Via het tabblad Functiebeperkingen kunt u gebruikers-specifieke beperkingen instellen voor voorzieningen in programma’s en onderdelen zoals Microsoft Office en Windows Internet Explorer. Ook kunt u de startpagina instellen en welke websites met de desbetreffende gebruikersaccount mogen worden bekeken.

Via het tabblad Geblokkeerde programma’s kunt u bepalen welke op de computer geïnstalleerde software niet via de desbetreffende gebruikersaccount mag worden bekeken.

5. Een nieuwe gebruiker toevoegen
Hier kunt u een nieuwe gebruikersnaam met een wachtwoord en afbeelding maken, en bepalen waar het profiel wordt opgeslagen.

6. Gebruiker exporteren
Hier kunt u een gebruikersprofiel opslaan zodat dit op een andere gedeelde computer waarop Windows SteadyState is geïnstalleerd, kan worden gebruikt.

7. Gebruiker importeren
Hier kunt u een gebruikersprofiel toevoegen dat vanaf een andere gedeelde computer met Windows SteadyState is geëxporteerd.

8. Aanvullende ondersteuning
Koppelingen naar aanvullende informatie over Windows SteadyState.

Een gebruiker toevoegen in Windows SteadyState

Om een gebruiker toe te voegen, m.a.w. een nieuwe account aan te maken, moet u Windows SteadyState opstarten.

 • Klik in het venster onder Gebruikersinstellingen op Een nieuwe gebruiker toevoegen.
 • Geef in het venster Een nieuwe gebruiker toevoegen in het vak Gebruikersnaam een gebruikersnaam op.
 • Geef een wachtwoord op in het vak Wachtwoord en nog een keer in het vak Bevestig wachtwoord.
 • Selecteer het station op de gedeelde computer waarop u het profiel voor de gebruiker wilt opslaan in de vervolgkeuzelijst Gebruikerslocatie. De bestanden en mappen met gebruikersprofielen worden opgeslagen op het systeemstation waarop Windows XP of Windows Vista is geïnstalleerd.
 • Selecteer een afbeelding voor het gedeelde gebruikersprofiel in het vak Afbeelding en klik op OK.

Nadat u een account hebt gemaakt, kunt u het profiel ervan configureren. Dit houdt in dat u systeem- en programmabeperkingen kunt instellen voor die gedeelde gebruikersaccount. U kunt accounts verschillende toegangsniveaus tot de Windows-systeemwerkset, toepassingen, bestanden en gegevens geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content