© rgvc - Fotolia

Red je audio- en videocassettes!

Je geluids- en beeldopnames op magneetband deemsteren stilletjes weg. Als het nog niet te laat is, kan je proberen hun inhoud te vereeuwigen.

In 1963 lanceerde Philips de compactcassette – alias muziekcassette, minicassette of audiocassette. Ze veroverde snel de wereld, werd een vaste gast in de woonkamer en de auto en opende in 1979, met de Sony Walkman, de weg naar mobiele muziek. Ondanks haar niet echt schitterende klankkwaliteit was ze alomtegenwoordig. Eind jaren ’70 was de videocassette aan de beurt. Ook zij vond algemeen ingang, overspoelde de wereld en verdrong de Super8-film. Met een camcorder kon iedereen familiefilmpjes maken en vakantieherinneringen vastleggen.

Onbetaalbaar

Maar welk lot zijn die cassettes anno 2018 beschoren? Hoeveel audio- en VHS-cassettes heb je thuis nog ergens liggen, in een kartonnen doos, in een kast of op de zolder? De meeste bevatten waarschijnlijk weinig interessants: liedjes die je van de radio hebt opgenomen of films die je via de televisie overnam en die je vandaag in veel betere kwaliteit op fysieke dragers terugvindt – cd, dvd, blu-ray... – online kan bekijken of downloaden. Daarnaast zijn er ook persoonlijke opnames, stemmen of beelden van je familie, vaak unieke documenten die herinneren aan vervlogen tijden, aan mensen die er misschien niet meer zijn, aan gebeurtenissen zoals huwelijken of geboortes, of gewoon het leven van alledag. Uitzonderlijke souvenirs met een zuiver sentimentele waarde. En dus onbetaalbaar.

De Panasonic DMR-BCT76EC kan VHS-cassettes naar je harde schijf overbrengen en vervolgens naar een dvd of blu-ray.
De Panasonic DMR-BCT76EC kan VHS-cassettes naar je harde schijf overbrengen en vervolgens naar een dvd of blu-ray.

Het probleem is dat die herinneringen letterlijk beetje bij beetje vervagen, stilletjes en ongemerkt. Dat heeft alles te maken met het medium. Men gaat er van uit dat de magneetband van een audiocassette een levensduur van 10 tot 20 jaar heeft. Een VHS-cassette gaat ongeveer 15 jaar mee. Alles hangt af van de intensiteit waarmee je ze gebruikt hebt – aantal opnames en afspeelbeurten – en de manier waarop je ze bewaart. Maar zoals bij elke regel, zijn er ook hier uitzonderingen. Gooi je verzameling dus niet zomaar weg zonder de staat en de inhoud van elke cassette te controleren. Daarvoor heb je natuurlijk een cassette- of videospeler nodig die nog werkt. En die zijn in de handel niet zo gemakkelijk meer te vinden! Gelukkig bestaan er ook andere oplossingen.

Audio valt best mee

Als je een pc en een cassettespeler hebt, kan je je audiocassettes zelf converteren en overzetten. Je hebt daarbij geen hulp nodig, wel een voldoende lang kabeltje dat je op de hoofdtelefoonuitgang van je cassettespeler en op de microfooningang van de geluidskaart van je pc aansluit – meestal een roze ingang. En ook nog software voor de conversie. Daar bestaan er verschillende oplossingen, zoals Audacity (www.audacityteam.org), dat het voordeel heeft gratis te zijn. Maar als je een all-inoplossing verkiest die zowel voor de conversie als voor het overzetten van de inhoud van je audiocassettes zorgt, heb je een toestel zoals de Ion Tape Express nodig (tinyurl.com/yavu3p8s). Dat is zo groot als een walkman, heeft een USB-poort en wordt geleverd met de nodige software en kabeltjes om het op een computer (Mac OS of Windows) aan te sluiten. Zo kan je je opnames digitaliseren en net als om het even welk MP3-bestand op je harde schijf bewaren. Jammer genoeg vind je dergelijke toestel in ons land zelden in de winkel en zal je op het internet moeten zoeken. Kostprijs: € 20 tot € 40, afhankelijk van het model.

Met de Ion Tape Express kan je analoge audiobestanden digitaliseren.
Met de Ion Tape Express kan je analoge audiobestanden digitaliseren.

Video is een ander paar mouwen

Wat met audio kan, kan ook met video, al ligt dat moeilijker. In het ideale geval volstaat het om te investeren in een analoog-digitale convertor (€ 20 tot € 100) die je aansluit op een videospeler en op een pc met videokaart en video-ingang. Na installatie van de nodige software, kan je de videocassettes afspelen en de beelden op je computer opslaan. Maar dat is theorie. In de praktijk moeten alle componenten perfect samenwerken: je computer, de vrije ruimte op je harde schijf, de juiste verbindingen, compatibele software enzovoort. Onmogelijk is het niet als je enig geknoei met computers gewoon bent, maar anders ligt een zenuwinzinking op de loer. Het kan een stuk gemakkelijker, met een toestel als de DMR-BCT76EC van Panasonic (ongeveer € 570). Dat combinatietoestel kan cd’s, dvd’s en blu-ray afspelen en opnemen, is compatibel met 3D en 4K, heeft een harde schijf en de juiste aansluitingen, zoals een Scart-ingang. Als je het aansluit op een videospeler, kan je de inhoud van je cassettes naar de harde schijf overbrengen en vervolgens naar bijvoorbeeld een lege dvd of blu-rayschijfje.

Heb je de juiste uitrusting niet, of heb je geen zin om zelf voor het overzetten en converteren te zorgen? Dan kan je nog altijd terecht bij MediaMarkt om je videocassettes – VHS, V2000, Betamax, Video 8,... – te laten digitaliseren. Ook op het internet vind je een aantal bedrijven die in deze service gespecialiseerd zijn. Maar let op het prijskaartje.

Partner Content