Toon uw foto’s online aan iedereen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Niets leuker dan samen met vrienden en familie foto’s te bekijken. Maar wat als het bijvoorbeeld gaat om vakantievrienden die erg ver weg wonen? Of als u die prachtfoto van uw kleinzoontje wil tonen aan uw drukbezette dochter? Zet ze gewoon op het internet!

Inhoud:

Er zijn heel veel fotobewerkingsprogramma’s waarmee u een online fotoalbum kunt publiceren. Het populaire Flickr is er daar één van. Wij kozen voor Picasa omdat daarvan een Nederlandstalige versie bestaat.

Picasa is een populair gratis fotobewerkingsprogramma van Google. Het kan heel wat meer dan alleen fotoalbums online publiceren. Om te beginnen is het een basisfotobewerkingsprogramma waarmee u – zoals de naam aangeeft – foto’s kunt bewerken (bijsnijden, rode ogen wegwerken, belichting aanpassen, scherper maken enz.). Bovendien kunt u er fotocollages mee maken, effecten toepassen op uw foto’s, van kleurfoto’s zwart-witbeelden of sepia foto’s maken, uw foto’s op CD of DVD branden enz. Op deze mogelijkheden komen we later nog uitgebreid terug.

Wat ons nu interesseert is een online fotoalbum maken. Op Picasaweb krijgt u gratis 1 GB plaats voor foto’s (en filmpjes). Het is een eenvoudig systeem omdat u de foto’s niet vooraf hoeft te verkleinen. Picasa past het formaat automatisch aan.

Aan de slag met Picasa

Eerst en vooral moet u Picasa 2.7 downloaden. Dat kan op www.picasa.com.

Na het installeren van Picasa moet u alle foto’s die u in Picasa wil zien laten indexeren. U kunt het programma uw hele computer laten doorzoeken, maar dat kost tijd. Of u laat een aantal mappen zoals ‘Mijn Afbeeldingen’ indexeren. Achteraf kunt u via ‘Extra’ en ‘Mappenbeheer’ steeds mappen toevoegen en verwijderen.

Terug naar begin

Mappen en albums

Maar nu we het over verwijderen hebben, moeten we eerst één ding duidelijk maken. Er is een belangrijk verschil tussen mappen op uw schijf en albums in Picasa.

Mappen bevinden zich op een schijf (bijv. uw harde schijf) en daarin staan uw bestanden (in dit geval uw foto’s). Dit is gewoon zo voor elke computer en ongeacht het programma waarmee u werkt.

Albums zijn specifiek voor Picasa. U kunt een selectie van foto’s in een album plaatsen. In feite wordt in het album dan slechts een verwijzing naar die foto’s geplaatst, vergelijkbaar met een snelkoppeling op uw bureaublad. De eigenlijke foto, het origineel zeg maar, blijft op dezelfde plaats, in dezelfde map op uw vaste schijf staan.

U kunt foto’s bijvoorbeeld ook in meerdere albums zetten. Indien u zo’n afbeelding gaat bewerken, dan wordt die bewerking toegepast op deze foto in elk album én op het origineel.

Als u een foto uit een album verwijdert, blijft het oorspronkelijke bestand netjes in de map op uw schijf staan.

Het onderscheid tussen mappen en albums is bijzonder belangrijk als u gebruik maakt van functies zoals ‘Map verwijderen’ en ‘Album verwijderen’ of ‘Verwijderen uit album’ of ‘Verwijderen van harde schijf’. Eerst twee keer nadenken is de boodschap als u geen foto’s wil kwijtspelen.

Terug naar begin

Een nieuw album maken op uw computer

Vooraleer we online gaan publiceren, bekijken we eerst even hoe u een album maakt op uw computer. Onder ‘Bestand’ kiest u voor ‘Nieuw album’. U geeft het album een naam (bijvoorbeeld ‘Benidorm’) en eventueel geeft u ook precies aan op welke locatie u dit album wilt bewaren. Indien u dat wenst, kunt u ook een korte beschrijving toevoegen aan het album, wat soms wel handig is om later meteen te weten over welke foto’s het gaat.

Later kunt u deze gegevens steeds wijzigen. In de bibliotheek dubbelklikt u op de naam van het album waarvan u de gegevens wilt wijzigen. Het venster ‘Album Eigenschappen’ opent. En daarin kunt u de gegevens wijzigen. Als dat gebeurt is klikt u op ‘OK’.

U kunt eventueel ook vertrekken van een bepaalde foto. U selecteert in dit geval een foto. Klik op de rechtermuisknop en vervolgens op ‘Toevoegen aan album’. In de pop-uplijst ernaast kiest u dan voor ‘Nieuw album’.

Gaat het echter om een foto die u aan het bestaande album Benidorm wilt toevoegen dan klikt u eveneens op de rechtermuisknop en op ‘Toevoegen aan album’, maar in de pop-uplijst ziet u ook het reeds aangemaakte album Benidorm staan, dat u nu selecteert.

U kunt een foto natuurlijk ook altijd uit een album verwijderen. U selecteert het album. Klik met de rechtermuisknop op de foto die u wilt verwijderen en uit het menu dat nu tevoorschijn komt selecteert u ‘Verwijderen uit album’. Zoals eerder gezegd blijft het originele bestand wel op uw schijf staan.

Foto’s kunnen steeds naar een ander album verplaatst worden door te klikken en te slepen.

Terug naar begin

Uw foto’s op uw computer tonen in een diavoorstelling

Bent u al behoorlijk trots op de foto’s die u bij elkaar gebracht hebt in uw album en wilt u die aan uw huisgenoten tonen, dan kunt u dat heel eenvoudig doen onder de vorm van een diapresentatie.

U selecteert het album dat u wilt tonen. Bovenaan in de menubalk klikt u op ‘Album’ en vervolgens op ‘Diavoorstelling weergeven’.

Terug naar begin

Een webalbum maken

Een webalbum is een plek op Picasaweb waar u uw eigen foto’s kunt publiceren. Zo creëert u uw eigen fotosite op het internet.

Selecteer eerst de foto’s die u in uw webalbum wilt publiceren. Daarna klikt u op de knop ‘Webalbum’ onderaan uw scherm.

U moet zich nu eerst aanmelden met uw account. Deze account is niet specifiek voor Picasa, het is een klassieke Google-account die u misschien reeds aangemaakt hebt voor andere Google-toepassingen zoals Gmail bijvoorbeeld.

Ofwel voert u dus uw gekende accountgegevens in, ofwel klikt u eerst onderaan op ‘Aanmelden voor Webalbums’.

Zodra uw accountgegevens ingevoerd zijn maakt Picasa verbinding met de site waarop de afbeeldingen worden gepubliceerd.

We gaan ervan uit dat het de eerste keer is dat u een webalbum maakt, dus kiest u voor ‘Een nieuw webalbum maken’. U geeft het album een naam en vult eventueel bijkomende gegevens in. U kunt hier later ook kiezen om foto’s aan een bestaand webalbum toe te voegen.

Bij instelling uploaden kiest u voor de grootte van de afbeeldingen die u gaat uploaden. Hier kiest u best voor de standaardoptie van 1600 pixels. Denk eraan: hoe groter de bestanden hoe langer het duurt om de foto’s op te laden en hoe sneller uw beschikbare ruimte vol is.

Onderaan kiest u of uw album openbaar mag gepubliceerd worden, d.w.z. dat iedereen uw foto’s op Picasaweb kan bekijken, of u kiest voor een album dat u alleen met bepaalde mensen wilt delen.

Als dit allemaal gebeurd is, klikt u op ‘OK’. De foto’s worden opgeladen.

Zodra dat gebeurd is, krijgt u nog een kans om zich te bedenken. Wilt u het album toch niet online plaatsen dan klikt u op ‘Wissen’. Wilt u de foto’s bekijken op de website, dan klikt u op ‘Online bekijken’.

Standaard wordt de eerste foto van uw album als omslagfoto gebruikt. Had u een andere foto in gedachten als omslag voor uw webalbum dan klikt u links op ‘Albumomslag kiezen’ en selecteert u de gewenste foto. U klikt op ‘Foto kiezen’ en uw omslagfoto wordt gewijzigd.

Terug naar begin

Uw onlinealbums beklijken

Om uw fotoalbums die u online geplaatst hebt te bekijken zijn er twee mogelijkheden. Ofwel klikt u in Picasa rechts bovenaan op ‘Webalbums’ en wordt er een verbinding gemaakt met uw webalbums op Picasa. Ofwel surft u naar http://picasaweb.google.nl/.

Uw vrienden of familie uitnodigen om uw foto’s te bekijken doet u door een webalbum te kiezen en dan op de knop ‘Album delen’ (rechts boven) te klikken. U geeft vervolgens de e-mailadressen in van de mensen die uw albul mogen bewonderen en tikt ook een berichttekst in.

Bent u bijzonder trots op uw foto’s en vindt u dat iedereen er mee mag van genieten, dan kunt u nog steeds uw album openbaar maken door in de linker kolom op ‘Albumeigenschappen’ te klikken en het album openbaar te maken.

Als u in het webalbum op een foto klikt, wordt deze vergroot weergegeven. Met de knoppen “Volgende” en “Vorige” boven de foto kunt u vooruit- en terugbladeren. De optie “Een bijschrift toevoegen” onder de foto spreekt voor zich. Met de gekrulde pijltjes kunt u de foto linksom en rechtsom roteren. U kunt ook in- en uitzoomen.

Klikt u in het album boven de foto’s op de knop “Indelen”, dan kunt u de volgorde van de foto’s wijzigen. Sleep een foto naar de gewenste plaats en deze zal vanaf nu op die plek in het overzicht blijven staan. Klik op “Klaar” om uw wijzigingen te bewaren. Geniet van uw webalbum en laat vrienden en familie er mee van genieten!

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content