Vier handige tips voor WhatsApp

Bent u in het bezit van een smartphone? Dan heeft u ongetwijfeld al kennis gemaakt met WhatsApp, de handige en populaire chatdienst voor mobiele telefoons. Vier tips bij het gebruik van WhatsApp.

edere dag vliegen er miljarden berichten heen en weer over het internet. Mensen chatten 1-op-1 of gaan in groepen gesprekken aan. Het is dé plek geworden om je dagelijkse activiteiten te bespreken of een avondje uit eten te plannen. Vier tips die u helpen het maximale uit WhatsApp te halen.

1. Wie heeft mijn berichten gelezen?

Er was lange tijd verwarring over het systeem. Wat betekent 1 vinkje, waar staan 2 vinkjes voor? WhatsApp gebruikt tegenwoordig een eenvoudig te begrijpen systeem.

1 vinkje = bericht nog niet ontvangen op de telefoon van uw gesprekspartner. Misschien heeft hij even geen internettoegang, staat de telefoon uit of hangt het bericht simpelweg nog ‘in de lucht’.

2 vinkjes = bericht is ontvangen op de telefoon, maar nog niet gelezen. De ontvanger is nog niet op WhatsApp geweest sinds uw het bericht stuurde en heeft dus nog geen kennis genomen van de boodschap. Of hij was wel op WhatsApp, maar heeft uw gesprek nog niet geopend – alleen even met andere mensen gechat.

2 blauwe vinkjes= bericht is ontvangen én gelezen door de ontvanger.

Bij een groepsgesprek is het helaas nog niet zo helder. Wil je toch weten wie je bericht gelezen heeft? Raak een bericht aan in het chatvenster en houd uw vinger daar even stil. Dan verschijnt er op de iPhone een optievenster met daarin ‘info’. Tik dit aan en u zien welke leden van de groep het bericht al ontvangen en gelezen hebben.

Bij Android-telefoons moet u hetzelfde doen, maar dan bovenin het scherm op de omcirkelde ‘I’ tikken om de informatie te zien. Het werkt trouwens alleen bij berichten die u zelf hebt verstuurd.

2. Demp een gesprek

Leuk, met uw familie in een groepschat zitten! Zo kunt u contact houden met meerdere mensen tegelijk. Het nadeel: soms worden er zaken besproken die u niet interesseren. U houdt zich afzijdig, maar krijgt wel een melding, iedere keer als iemand iets zegt. De berichtjes komen steeds binnen terwijl u iets belangrijks aan het doen bent. Dan is het handig om de berichtenstroom even te stoppen. U gaat naar het gesprek dat u even wilt dempen en tikt op de gespreksinformatie > zet Stil / Dempen aan.

De berichtjes blijven komen, maar zonder geluid, buzzer of wat dan ook. U kunt berichten dempen voor 8 uur, een week of een jaar. Beetje vreemd gekozen. Maar U kunt het als u de berichten weer wilt ontvangen natuurlijk gewoon handmatig omschakelen.

3. Verberg uw profielfoto voor mensen die u niet kent

Een WhatsApp profiel bevat veel persoonlijke informatie, zoals een profielfoto, een status, en er staat ook wanneer u voor het laatst online was. Niet heel spannend, maar u kunt online maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Kijk even bij de voorkeuren:

Android én iPhone

Ga naar Instellingen > Account > Privacy

Daar kunt u aangeven wie welk deel van uw persoonlijke informatie kan zien. U kunt tevens aangeven of u een leesbewijs meestuurt met een bericht. Als u dit uitzet, kunt u het hele verhaal met de vinkjes vergeten: niemand zien dat u een bericht hebt gelezen. Het nadeel is dat u dit ook niet meer mag zien bij uw eigen contactpersonen.

4. Bespaar op uw dataverbruik

WhatsApp onderweg gebruiken kan heel leuk zijn. Zomaar onderweg even een foto maken en doorsturen naar vrienden, familie of collega’s. Maar de diverse beschikbare telefoonabonnementen hebben heel verschillende ‘databundels’. Afhankelijk van uw abonnement kunt u op een gegeven moment door de ruimte heen zijn, en dan bepaalt u per MB extra geld. In het buitenland is dit nog vervelender, en lopen de kosten al snel torenhoog op.

Berichtjes sturen kost vrijwel niets. Foto’s, filmpjes en telefoongesprekken via WhatsApp zijn de grote boosdoeners. Het downloaden van bestanden gebeurt vaak automatisch en dat is heel onhandig als uw bundel bijna op is. Het zou beter zijn om zelf te kiezen wanneer u iets downloadt, bijvoorbeeld als u weer thuis bent en verbonden bent met uw eigen WiFi-thuisnetwerk.

iPhone:

Ga naar: Instellingen > Datagebruik > en kijk bij de opties onder het kopje Media Automatisch downloaden

Android:

Ga naar: Instellingen > Chats en Oproepen > Media Automatisch downloaden

Hier kunt u per type bestand aangeven of het automatisch wordt gedownload of niet.

Datagebruik tijdens het bellen beperken?

iPhone:

Ga naar: Instellingen > Datagebruik> Kopje Gespreksinstellingen: Verminder data gebruik / Beperkt data verbruik

Android:

Ga naar: Instellingen > Chats en Oproepen > Beperkt datagebruik

Het geluid zal tijdens het bellen wat slechter zijn, maar het bespaart wel op uw gebruik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content