© Getty Images/iStockphoto

Virus verspreidt zich via Facebook Messenger

Op Messenger, de berichtenfunctie van Facebook, gaan momenteel berichten rond met een virus. Het is zo verpakt dat het lijkt alsof je een filmpje van jezelf krijgt doorgestuurd. Niets is minder waar.

In werkelijkheid gaat het om een virus. Als je doorklikt, is de kans groot dat je schadelijke software binnenhaalt.

Nepbericht van bekende

Wat gebeurt er precies? Je ontvangt een privébericht van een bekende waarin een filmpje staat dat zogenaamd van jou is. Er staat bijvoorbeeld ‘ik kijk naar jou’ of ‘je hebt jezelf laten opnemen’, met een link die lijkt te verwijzen naar Youtube. Hierdoor denk je dus dat het echt om een filmpje gaat. Klik niet op de link en waarschuw de afzender; hij of zij stuurt dit niet zelf. Het bericht ziet er zo uit:

Virus verspreidt zich via Facebook Messenger
© G.F.

Toch geklikt?

Ben je erin getrapt, dan is het verstandig om de volgende stappen te volgen:

  • Open de browser, check of er plugins in staan die je niet herkent en verwijder deze (als je de link hebt geopend op je telefoon kun je deze stap overslaan)
  • Ga naar het app-overzicht van Facebook. Onder het blokje ‘Apps, websites en plug-ins’ klik je op Bewerken > Uitschakelen.
  • Verander je wachtwoorden, verwijder de berichten en vergeet niet om je vrienden te waarschuwen.

Tot slot

Ook is het goed om even alle actieve sessies (berichten van en naar bekenden) te controleren. Mocht daar iets vreemds tussen staan, verwijder het dan meteen. En stel ‘Aanmeldgoedkeuring’ in via het tabblad Privacy > Aanmeldgoedkeuringen. Iedere keer als er van een nieuwe browser wordt ingelogd op jouw account, moet je – naast je wachtwoord – een code invoeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content